Активісти вимагали внести правки до закону “Про Вищу раду правосуддя”

December 7, 2016

На акції “Доброчесність у смітник” активісти кампанії “ЧЕСНО. Фільтруй суд!”, представники Автомайдану та Реанімаційного Пакету Реформ вимагали надати Громадській раді доброчесності реальні правові механізми для виконання її функцій, включивши відповідні положення в законопроект “Про Вищу раду правосуддя”.

15409570_1362589790452068_40464674_o
Учасники акції

За словами Тараса ШЕВЧЕНКА, співініціатора Руху ЧЕСНО, громадськість має максимально включитися в процес оновлення судової системи, а медіа висвітлювати це для суспільства:

Коли ми стояли на Майдані, всі голосно кричали про те, що довіри до судової системи нема і всіх діючих суддів необхідно люструвати. Коли громадськість вимагає оновити судову систему, то влада апелює тим, що ми не можемо замінити всіх, а ті, хто говорить про очищення судідвського корпусу, той розвалює судову систему. Шлях до оновлення судової системи лежить через заміну суддів вищих судів: мають проводитися нові прозорі конкурси і на додачу вони будуть отримувати пристойні зарплати! Ми занепокоєні тим, що фінальний текст закону депутати можуть не отримати, як це було 2 червня, коли вносили правки в частині правосуддя. Медіа та громадськість мають максимально включитися в цей процес!”.

Роман КУЙБІДА, експерт Реанімаційного Пакету Реформ наголошує на тому, що Громадська рада доброчесності має бути на службі у суспільстві:

Аби Громрада доброчесності мала реальний вплив на процес оновлення суддівського корпусу, у законі має бути прописаний пункт про те,  що ВРП має мати принаймні 16 голосів з 21 для того, щоб подолати негативний висновок ГРД. Крім цього, у проекті закону має бути враховане право ГРД ініціювати дисциплінарні провадження, брати у них участь і взаємодіяти з Вищою радою правосуддя у питаннях забезпечення незалежності суддів. Лише тоді громадськість мати важелі впливу“.

15409843_1362589110452136_72234668_o
Під час акції активісти показали, як Вища рада правосуддя ігнорує висновки Громадської ради доброчесності

Вадим Міський, керівник адвокаційного напряму РПР, підкреслює, що у Законі комітет має вилучити пункти перехідних положень щодо можливості суддів-п’ятирічників, чиї повноваження закінчилися, знову обійняти посаду без проходження конкурсу та щодо можливості не проходити повторно кваліфіспит і спецперевірку кандидатам у судді з “резерву Януковича”.

У свою чергу після акції адвокат Автомайдану Роман Маселко повідомив:

Комітет з питань правосуддя не зміг навіть зібратись, тому немає кворуму. Правки розглядати не будуть. Коли буде нове засідання – невідомо“.