Активісти закликали делегатів З’їзду суддів не обирати у ВРП недоброчесних кандидатів

March 14, 2017

Сьогодні, 14 березня, Рух ЧЕСНО спільно з Центром протидії корупції та Автомайданом облаштували під стінами Жовтневого палацу “алею недоброчесних” – виставку портретів кандидатів до Вищої ради правосуддя, які мають сумнівну репутацію. Таким чином, вони показали делегатам З’їзду суддів недоброчесних претендентів на місця у Вищій раді правосуддя, яких не можна обирати. Адже під час з’їзду делегати мають проголосувати за 6-х нових членів ВРП й оновити склад органу на третину.

“Чорний список” кандидатів у ВРП активісти презентували на минулому тижні і наголосили, що кожен третій із 44-х кандидатів у ВРП має сумнівну репутацію. Зокрема, чимало з претендентів причетні до ухвалення сумнівних рішень не на користь держави, також вони допомагали суддям-порушникам зберігати свої посади. Серед недоброчсених сулжителі Феміди, чиї доходи не відповідають задекларованим статкам, мають зв’язки із оточенням екс-президента або ж провалили тестування на знання законодавства.

“Вища рада правосуддя виноситиме фінальний вердикт у питаннях суддівської кар’єри. У найближчому майбутньому саме цей орган після відбору суддів Вищою кваліфікаційною комісією затверджуватиме та подаватиме на підпис Президенту склад нового Верховного Суду. Одним з маркерів успішної реалізації судової реформи буде оновлення цього органу на третину. Однак, воно не відбудеться, якщо делегати З’їзду суддів оберуть бодай когось із “чорного списку” кандидатів до ВРП”, – зауважив під час презентації співзасновник Руху ЧЕСНО Тарас ШЕВЧЕНКО.

Цілком доречно, що претенденти на посади у ключовому органі судової системи мають бути професійними та у своїй діяльності керуватися принципами доброчесності. Примітно, що кандидати до ВРП одночасно є кандидати до Верховного Суду, при цьому деякі припинили свою участь, не склавши тест на знання права.

“Чорний список” кандидатів, складений за результатами аналізу Руху ЧЕСНО, налічує 17 кандидатів, більшість з яких – діючі судді столичних та місцевих судів. У “чорному списку”, зокрема, суддя Окружного адміністративного суду м. Києва Руслан Арсірій, який своїм рішенням не дозволив повернути державі газові родовища, отримані в приватну власність при Януковичі. Більше того, суддя не гребує відпочивати на ексклюзивних екзотичних курортах, при цьому відмовляється пояснити джерело походження грошей на нього. 

“З’їзд суддів ховається за таємним голосуванням і ми не зможемо прив’язати конкретний голос до конкретного делегата. Це дає шанси З’їзду проголосувати за когось із недоброчесних кандидатів без чіткої відповідальності кожного делегата за це рішення”, – зауважив під час акції Голова правління Центру протидії корупції Віталій ШАБУНІН.

Недоброчесним суддею, за версією громадськості, Степан Гладій з Апеляційного суду м. Києва, який заборонив ЗМІ вести трансляцію та видалив із засідання потерпілого у справі “Ґонґадзе-Подольського”. У “чорному списку” громадськості любителі дорогих авто та елітних нерухомостей судді Київського апеляційного адміністративного суду Костянтин Бабенко та Оксана Епель. Остання, до слова, приховувала у декларації статки чоловіка, пов’язаного із оточенням Януковича. Олександр Ситников, суддя у відставці, який визнав законною відмову у доступі до інформації, що має суспільну вагу й є відкритою для громадськості.

Не повинна потрапити у ВРП колишня Голова Голосіївського райсуду Києва Олена Первушина, під пильним керівництвом якої Голосіївський суд переслідував активістів Євромайдану. Разом із столичними суддями у громадському антирейтингу суддя Брянківського міськсуду Луганської області Віталій Снєгірьов, якого Вища рада юстиції намагалась звільнити за порушення присяги ще у 2013 році.

Разом із питанням недоброчесних кандидатів у Вищу раду правосуддя активісти також озвучили проблему доброчесності окремих делегатів З’їзду суддів. “Окреме питання ще й до делегатів з’їзду, чимало з яких мають таку ж сумнівну репутацію, як і кандидати із “чорного списку”. Питання у нас є й до процедур висування окремих кандидатів на З’їзд”, – заявила активістка Автомайдану та проекту PROSUD Катерина БУТКО.

Рух ЧЕСНО в рамках кампанії “ЧЕСНО. Фільтруй суд!” разом з партнерами з Автомайдану, Центру протидії корупції стежитиме за засіданням З’їзду суддів і не допустить, аби у Вищу раду правосуддя потрапили кандидати із “чорного списку”. Закликаємо медіа висвітлювати цей процес максимально широко і точно. Без оновлення ключових органів судової системи її очищення може не відбутися.