Антирейтинг кандидатів до Антикорупційного суду

January 8, 2019

Перед Новим Роком Вища кваліфікаційна комісія суддів оголосила результати практичного іспиту в рамках конкурсу до Вищого антикорупційного суду, за підсумками якого продовжують змагання 113 кандидатів. Кожен четвертий кандидат у Вищий антикорупційний суд має сумнівну репутацію та порушив критерії доброчесності. Центр демократії та верховенства права в рамках кампанії ЧЕСНО.Фільтруй суд! склав Антирейтинг кандидатів, яким не місце у Вищому антикорупційному суді.

Майже 90% учасників Антирейтингу ЧЕСНО – це кандидати-судді, які ухвалювали політичні рішення, судили майданівців, мають непрозорі статки або ж і самі обвинувачуюються у корупції. Меншість списку недоброчесних складають адвокати.

Водночас адвокати та науковці виявились у більшості серед тих, хто покинув конкурс за результатами практичного завдання. Із 43-х кандидатів, що вибули, 34 є адвокатами або науковцями. Натомість участь у конкурсі продовжують переважно судді. Із 113 кандидатів, що успішно склали практичний іспит 76 суддів (це майже 70%), 28 адвокатів та 9 науковців.

28% від загальної кількості кандидатів, що продовжують участь – недоброчесні. Таким чином, 32 кандидати порушили хоча б один з критеріїв доброчесності, визначених методологією ЧЕСНО. Фільтруй суд!  Такими критеріями ЧЕСНО визначає непричетність до корупції або кримінальних правопорушень, непричетність до ухвалення сумнівних рішень, відповідність стилю життя задекларованим доходам та прозорість статків, непричетність до порушення прав людини та дотримання норм професійної етики.

3 кандидати порушили одразу 3 критерії доброчесності, 8 претендентів на суддівські крісла порушили по 2 критерії, й у решти 21-го кандидата зафіксовано порушення одного із п’яти критеріїв доброчесності ЧЕСНО. Фільтруй суд!

У Антирейтингу ЧЕСНО кандидати розташовані за кількістю порушених ними критеріїв доброчесності від найбільшої до найменшої кількості критеріїв. У кожній групі кандидати розташовані у алфавітному порядку.

Антирейтинг кандидатів до Антикорупційного суду  у форматі Pdf

Аналітичні довідки про усіх кандидатів у Вищий антикорупційний суд за посиланням