Блокування каналів NewsOne, 112 та ZIK

February 4, 2021

Ранок 3 лютого почався з важливих новин – заблоковано телеканали NewsOne, 112 та ZIK, які поширювали російську пропаганду в Україні. У їхніх програмах фактчекери VoxCheck виявляли сотні фейків і маніпуляцій. Тепер цього не буде.

Що сталось?

2 лютого 2021 року президент Володимир Зеленський підписав Указ №43/2021 про рішення Ради національної безпеки і оборони України від 2 лютого 2021 року «Про застосування персональних спеціальних економічних та інших обмежувальних заходів (санкцій)».

Відповідно до цього Указу введено санкції на 5 років проти народного депутата від партії «Опозиційна платформа – за життя» Тараса Козака – номінального власника телеканалів “112-Україна”, NewsOne та ZIK, а також проти восьми пов’язаних з ним українських компаній.

Серед усього іншого, санкції передбачають блокування активів, анулювання ліцензії на мовлення, заборону користуватись радіочастотним ресурсом України, припинення ретрансляції/розповсюдження телепрограм, а також заборону передачі прав на об’єкти права інтелектуальної власності.

Що це означає?

Припинення трансляції телеканалів “112 Україна”, NewsOne, ZIK на 5 років. Власне вони вже припинили трансляцію, за півгодини після публікації рішення РНБО. Звісно, майже одразу канали продовжили мовлення у YouTube. 

А що, так можна було?

Можна. Відповідно до статті 3 Закону України “Про санкції” санкції можна застосувати до іноземних осіб та компаній, а також до суб’єктів, які здійснюють терористичну діяльність.

За інформацією Української правди, підставою для рішення РНБО та введення санкцій проти Тараса Козака стало розслідування СБУ, яке встановило співпрацю телеканалів з компанією “Торговый дом “Донские угли”, яка веде свою діяльність в окупованих територіях. 2 лютого 2021 року СБУ відкрило кримінальне провадження за статтею 258-5 Кримінального кодексу України (фінансування тероризму). 

Якщо у Служби безпеки України є достатні докази фінансування телеканалів країною-агресором, то застосування санкцій можна вважати правомірним. 

А є можливість оскаржити блокування?

Так, заблоковані телекаканали вже назвали санкції політичним тиском, а голова Національної спілки журналістів України – наступом на свободу слова.

Відповідно до статей 22-23 Кодексу адміністративного судочинства, Указ Президента України можна оскаржити до Верховного суду (Касаційний адміністративний суд як перша інстанція, а Велика палата як апеляційна інстанція).

Крім того, можна оскаржити рішення до Європейського суду з прав людини у зв’язку з порушенням статті 10 Конвенції (свобода вираження поглядів). Зокрема, телеканали можуть використати правило 39 Регламенту – можливість звернутися із заявою про застосування термінових заходів реагування на порушення прав людини. Завдяки такій заяві суд може призупинити дію Указу Президента. 

Як зазначають медійні експерти, подібний прецедент був у Грузії – Rustavi 2 Broadcasting Company Ltd and others v. Georgia. У 2017 році Європейський суд призупинив блокування каналу Руставі 2, оскільки це був практично єдиний опозиційний канал. У випадку ж України мова йде не про протидію опозиції, а про блокування каналів, які фінансуються країною-агресором. 

Європейський суд з прав людини вважає правомірним обмеження свободи слова, якщо воно здійснене на підставі закону, для досягнення законної мети та відповідає рівню, необхідному в демократичному суспільстві. І якщо СБУ має переконливі докази фінансування тероризму, то Указ Президента є саме таким.