Блокування російських соцмереж вкотре продовжили Указом Президента

May 18, 2020

Президент України своїм указом вкотре продовжив термін блокування російських мереж. 14 травня 2020 року президентським Указом №184/2020 було введено в дію рішення Ради безпеки і оборони України «Про застосування, скасування і внесення змін до персональних спеціальних економічних та інших обмежувальних заходів (санкцій)». 

Історія блокувань онлайн-ресурсів в Україні на підставі Указів Президента триває вже протягом трьох років. Раніше були підписані три подібні Укази від 28 квітня 2017 року, 21 червня 2018 року та 19 березня 2019 року. Вони, зокрема, обмежували доступ до популярних в Україні російських ресурсів, як-от «Mail.ru», «ВКонтакте», «Однокласники» та «Яндекс», що стало підґрунтям для запеклих обговорень у громадянському суспільстві. Згодом список підсанкційних ресурсів збільшився, охопивши російські еквайрингові системи, кримські окупаційні медіа, сайти міністерств так званої «ЛНР» та її інформаційних ресурсів, а також – субдомен  «lugansk.site».

Указ від 14 травня 2020 року передбачає блокування інтернет-провайдерами доступу до таких ресурсів, як: «1tv.com», «domkino.tv», «domkino-premium.tv» «muzl.tv», «vremya.tv», «ntvplus.ru», «ntvplus.tv» та інших. Крім онлайн-ресурсів, обмеження доступу буде здійснено і відносно інших юридичних осіб. Так, АТ «Перший канал», ТОВ «НТВ-ПЛЮС» та деякі інші російські товариства не отримуватимуть телекомунікаційних послуг на території України.

Нагадуємо, що перелік санкцій передбачений  Законом України «Про санкції» (стаття 4). Зокрема, в статті перераховані конкретні види санкцій, а також декларується можливість введення інших санкцій, що відповідають принципам їх застосування, встановленим згаданим Законом. У самому переліку ж, як і в будь-якому іншому законі, блокування інтернет-провайдерами доступу до ресурсів не передбачено.

Текст Указу Президента України разом з додатками: https://www.president.gov.ua/documents/1842020-33629.