Експерти ЦЕДЕМ взяли участь у Donbas Media Forum

October 24, 2024

Експерти Центру демократії та верховенства права взяли участь у Donbas Media Forum, що відбувся 18-19 жовтня. Говорили про цензуру, самоцензуру медіа, штучний інтелект та закон “Про медіа”.

У панелі “Українські медіа: між цензурою та самоцензурою”, яку модерувала Катерина Коберник, головна редакторка видання “Бабель”, взяв участь Ігор Розкладай, головний експерт з медійного права та модерації контенту в соціальних мережах. Разом з Властою Лазур, журналісткою Радіо Свобода, Наталією Лигачовою, головою ГО “Детектор медіа”, та Полін Мофре, менеджеркою української програми у відділі Східної Європи і Центральної Азії міжнародної організації “Репортери без кордонів”, під час дискусії вони розповіли, як на українську журналістику впливає формальна цензура та неформальні самообмеження.

Ольга Петрів, юристка ЦЕДЕМ з питань штучного інтелекту, у рамках дискусії “Штучний інтелект для регіональних медіа: помічник чи загроза?” говорила про ключові тенденції та інструменти у галузі ШІ. Участь у обговоренні взяли також Наталія Пахайчук, голова ГО “СІД Медіа Груп” / Rayon.in.ua, Наталія Бурлаку, головна редакторка “20 хвилин” (Тернопіль), компанія RIA Media та Яна Машкова, медіааналітикиня Інституту масової інформації. Модерувала зустріч Катерина Жемчужникова, експертка з медіа та комунікацій.

Олексій Третьяков-Гродзевич, менеджер проєктів ЦЕДЕМ, модерував розмову “Що приніс галузі Закон «Про медіа»”, у якій взяли участь Олександр Бурмагін, член Національної ради з питань телебачення та радіомовлення, Катерина М’яснікова, Виконавча директорка Національної асоціації медіа та Ольга Вдовенко, Директорка з юридичних питань ГО “Платформа прав людини”.

Дводенний форум охопив теми євроінтеграції під час війни, протидії онлайн-насильству, гендерної рівності в медіа, викликів цензури та самоцензури, монетизації медіа, взаємодії з пресслужбами військових, боротьби з пропагандою, висвітлення мінної небезпеки та впливу соціальних мереж на медіаполе України. Він безсумнівно став важливим майданчиком для обміну думками серед українських медійників.