Рух ЧЕСНО: 42% суддів Харківщини – недоброчесні

April 24, 2019

42% суддів судів першої інстанції Харківської області є недоброчесними – такі результати аналізу кампанії ЧЕСНО. Фільтруй суд!, що реалізується в рамках Руху ЧЕСНО. За даними ЧЕСНО, ці судді порушили щонайменше один критерій доброчесності, тобто виносили сумнівні рішення, мають непрозорі статки, причетні до корупції або кримінальних проваджень, порушень прав людини, або ж не дотримувались професійної етики.

Всього в судах першої інстанції Харківської області працює 296 суддів, з них 123 недоброчесні згідно аналізу ЧЕСНО. Фільтруй Суд!. Це судді загальних судів, а також Харківський окружний адміністративний суд і Господарський суд Харківської області.

Під час підготовки профайлів аналітики ЧЕСНО. Фільтруй суд! оцінювали доброчесність суддів за п’ятьма критеріями, користуючись інформацією із достовірних відкритих джерел. За результатами оцінки ЧЕСНО, 33% служителів Феміди першої інстанції Харківської області з числа недоброчесних мають непрозорі статки, 7% причетні до ухвалення сумнівних рішень, 7% порушили норми професійної етики, 4% причетні до порушення прав людини і 2% причетні до корупції або кримінальних правопорушень.

Так, наприклад, суддя Червонозаводського районного суду Харкова Інна Шелест, ймовірно є причетною до порушення вимог порядку роботи з автоматизованою системою документообігу суду та надання суддям незаконних вказівок проводити в нічний час доби судові засідання в 11 справах про адміністративні правопорушення відносно громадян – учасників акцій протесту в період Революції Гідності.

Або ж судді Дзержинського районного суду Харкова Купіна (Трофименко) Марина Анатоліївна та Цвірюк Денис Васильович – «судді Майдану». Своїми рішеннями вони притягнули до адміністративної відповідальності осіб, які були учасниками акцій протесту у місті Харкові в період Революції Гідності.

Критерій прозорості статків згідно методології ЧЕСНО. Фільтруй Суд! порушила суддя Фрунзенського районного суду м. Харкова Алтухова Оксана. Суддя у 2018 році придбала автомобіль Toyota Camry 2018 р.в. за 227 тис. грн у той час, коли активісти звертають увагу, що ринкова вартість такого автомобіля становить близько 800 тис. грн.

Суддя Харківського окружного господарського суду Бринцев Олексій у власній декларації родинних зв’язків, поданій за 2011-2015 роки не зазначив інформацію про його сестру, її чоловіка та брата чоловіка, що працюють в прокуратурі Харківської області, чим порушив критерій етичної поведінки судді.

Причетною до порушення прав людини, згідно методології кампанії ЧЕСНО. Фільтруй Суд! є суддя Київського районного суду м.Харкова Валентина Божко. Згідно із відео, оприлюдненому на Youtube, суддя заборонила вільній слухачці здійснювати відеозапис судового засідання, а також вимагала покинути залу судового засідання, аргументуючи це тим, що слухачка заважає працювати суду та не є стороною у справі.

Профайли суддів судів першої інстанції Харківської області опубліковані на сайті ЧЕСНО. Фільтруй суд! – bit.ly/2Xvdbv5

ЧЕСНО. Фільтруй суд! – це довгострокова кампанія громадського контролю, спрямована на активізацію суспільства задля очищення суддівських лав від недоброчесних суддів та утвердження справедливого суду в Україні. Кампанія ЧЕСНО. Фільтруй суд! була ініційована Центром демократії та верховенства права в рамках Руху ЧЕСНО та стартувала у червні 2016 року після ухвалення змін до Конституції у частині правосуддя та нового закону про судоустрій та статус суддів.