Чеснівці розповіли на конференції ОБСЄ про роль громадськості у судовій реформі

October 4, 2017

22 вересня в рамках щорічної конференції ОБСЄ Human Dimension Implementation Meeting у Варшаві відбувся сайд івент “Участь громадськості у доборі та оцінюванні суддів. Кейс України”. Захід був організований спільно Кампанією ЧЕСНО.Фільтруй суд!, Реанімаційним Пакетом Реформ, Фундацією DEJURE та Громадською радою доброчесності.

Цей захід став своєрідною рефлексією українського громадянського суспільства на Висновок ОБСЄ щодо закону про судоустрій і статус суддів, у якому, зокрема, містяться новели щодо Громадської ради доброчесності – нового громадського органу у судовій системі. Зокрема, у висновку йдеться про звуження повноважень ГРД до консультативного органу.

Представниця ЧЕСНО.Фільтруй суд! та співкоординатор Громадської ради добрчоесності Галина Чижик та Директор Фундації DEJURE та член Громадської ради доброчесності Михайло Жернаков під час заходу в рамках конференції ОБСЄ розповіли про основні новації судової реформи в Україні, презентували Громадську раду доброчесності та контраргументи української громадськості до Висновку ОБСЄ щодо закону про судоустрій та статус суддів. Приєдналися до дискусії з власним досвідом участі громадськості у судовій реформі юрист та правозихисниця з Молдови Ана Урсакі та аналітик Fundacja Court Watch Polska Мартина Хофман.

Під час свого виступу Галина Чижик наголосила на тому, що попри надане законом право Громадській раді доброчесності накладати так зване “вето” на недоброчесних кандидатів, у списку переможців конкурсу до Верховного Суду, залишаються 30 недоброчесних кандидатів, що складає чверть із усіх фіналістів. Водночас саме завдяки висновкам ГРД та участі громадськості вдалося уникнути включення до списку переможців низки недоброчесних кандидатів.

Михайло Жернаков у свою чергу звернув увагу учасників заходу, а зокрема представників офісу ОБСЄ на те, що європейські стандарти, на яких ОБСЄ наголошує у своєму висновку, необхідно застосовувати з урахуванням національних особливостей та національного дискурсу країн перехідної демократії, а зокрема України.

Анна-Ліза Шателайн, фахівець з юридичних питань Бюро демократичних інститутів та прав людини ОБСЄ, зокрема, наголосила, що метою рекомендацій ОБСЄ є вдосконалення положень закону з метою підвищеня ефективності судової реформи і процедур добору суддів для забезпечення гарантій їхньої незалежності та підзвітності суспільству.

За результатами заходу представники ЧЕСНО.Фільтруй суд! та Фундації DEJURE домовилися про подальшу співпрацю з ОБСЄ для того, щоб судова реформа в Україні була ефективною, а міжнародна співпраця максимално їй сприяла.

Нагадамєо, в рамках конференції ОБСЄ 19 вересня представниця ЧЕСНО.Фільтруй суд! Галина Чижик виступила під час пленарної сесії та розповіла про ситуацію з конкурсом у Верховний Суд.