Шевченківський райсуд Києва припиняє відправку пошти: чи бути правосуддю онлайн?

November 27, 2020

За інформацією офіційного веб-сайту Шевченківського райсуду Києва, орган вирішив припинити відправку поштової кореспонденції у судових справах, а саме: запитів, необхідних для забезпечення розгляду справ (в тому числі для вирішення питання про відкриття провадження у справі), судових повісток, копій судових і процесуальних рішень тощо. Таке рішення пов’язане із браком коштів державного фінансування. 

Шевченківський райсуд просить учасників судових справ взяти до уваги цю обставину та активно використовувати альтернативні способи комунікації: електронні адреси та мобільні телефони. Крім того, звертатись до суду можна через підсистему “Електронний суд”, про що також нагадують учасникам судового процесу в Шевченківському райсуді Києва.   

У медіа неодноразово звертали увагу на проблему неналежного фінансування Державної судової адміністрації України, яка загрожує повноцінному функціонуванню судової системи. Проте, як відомо, кризи відкривають можливість для пошуку альтернативних рішень. Так, проблему комунікації судів з учасниками процесів можна вирішити за допомогою правосуддя онлайн.

Нагадаємо, Центр демократії та верховенства права, зокрема в межах проєкту ЧЕСНО. Фільтруй суд!, аналізував і пропонував варіанти рішення для онлайн-правосуддя в умовах коронакризи: