Рада розглядає проект про обов’язковість теледебатів в другому турі виборів

March 21, 2019

20 березня 2019 року Верховна Рада одержала Проект Закону “Про внесення змін до Закону України “Про вибори Президента України” (щодо обов’язковості теледебатів у разі призначення повторного голосування)” (Проект №10168, н.д. Ірина Геращенко, Марія Іонова)

Законопроект визначає проведення теледебатів в період виборів Президента України під час повторного голосування як один з обов’язкових етапів виборчого процесу.  При цьому, встановлено, що у випадку відмови кандидата на пост Президента України, включеного до виборчого бюлетеня для повторного голосування, взяти участь у теледебатах або неможливості його участі у них, ЦВК матиме повноваження невідкладно скасувати реєстрацію такого кандидата. Відповідно, виділений для теледебатів час буде надаватись іншому кандидату на пост Президента України для проведення передвиборчої агітації.

Згідно з статтею 62 ЗУ “Про вибори Президента України”, теледебати транслюються за рахунок Держбюджету на Суспільному, з можливістю безкоштовної трансляції в інших аудіовізуальних медіа, та   проводяться в останню п’ятницю перед днем повторного голосування між 19 та 22 годинами в прямому ефірі, тривалістю не менше години.

Повторне голосування (стаття 85), відоме як “другий тур”, під час виборів Президента України призначається Центральною виборчою комісією на третю неділю після дня виборів. До виборчого бюлетеня для повторного голосування включаються два кандидати на пост Президента України, які у підсумку голосування у день виборів одержали найбільшу кількість голосів.

Картка законопроекту: http://w1.c1.rada.gov.ua/pls/zweb2/webproc4_1?pf3511=65707.