Депутат запропонувала заборонити лайку

July 3, 2019

2 липня 2019 року в Раді зареєстрували Проект Закону “Про протидію лихослів’ю” (про дематюкацію мови) (про внесення змін до деяких законодавчих актів України про дематюкацію мови)” (Проект №10414, н.д. Ольга Богомолець).

Законопроект містить визначення “нецензурної лайки” (лихослів’я), відносячи до неї ненормативну (неприпустиму) лайку (лексику). Також, цей термін  охоплює і випадки, коли в лайливому слові чи виразі замінюють одну літеру. Перелік нецензурних виразів та слів затверджуватиме Кабінет Міністрів України.  Більше того, трансляція аудіовізуальних творів (крім фільмів), передач, зокрема інформаційних та інформаційно-аналітичних телепередач, програм та/або їх відео сюжетів та будь-яких інших матеріалів, які міститимуть лихослів’я, вважатиметься зловживанням свбодою діяльності телерадіоорганізацій, за що встановлено штраф у розмірі 10 відсотків ліцензійного збору. Кошти, отримані від сплати штрафів, направлятимуться на підтримку та розвиток Українського культурного фонду, що виконує спеціальні функції щодо сприяння національно-культурному розвитку України.

Нецензурна лайка під час трансляції телерадіопередач, чи поширена у вигляді  аудіовізуальної інформації в мережі Інтернет, в ЗМІ та під час публічних виступів вважатиметься дрібним хуліганством. За це передбачено штраф у розмірі від трохи менше 700 грн. (40 нмдг) до майже 1300 грн. (75 нмдг) або відрахування із заробітної плати у розмірі 20 відсотків протягом 1-2 місяців, або громадські роботи від 40 до 60 годин, або адміністративний арешт до 15 діб. Якщо такі дії вчинила публічна особа – штраф зростає від 75 до 10 неоподаткованих мінімумів. Причому, публічними вважаються фізичні особи, які виконують або виконували протягом останніх трьох років визначені публічні функції в Україні або в іноземних державах (перелік функцій зазначений в п. 19, 25 ст. 1 ЗУ “Про запобігання та протидію легалізації (відмиванню) доходів, одержаних злочинним шляхом, фінансуванню тероризму та фінансуванню розповсюдження зброї масового знищення”).

Картка законопроекту: http://w1.c1.rada.gov.ua/pls/zweb2/webproc4_1?pf3511=66125.