Депутати хочуть боротися з телефонним спамом

September 4, 2017

28 серпня 2017 року у Верховній Раді України було зареєстровано Проект Закону про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо протидії телефонному спаму (№ 7043; н.д. Береза Б.Ю., Ємець Л.О.).

Законопроектом пропонується законодавчо закріпити поняття “спам” у телекомунікаційному законодавстві та визначити його як “електронні, текстові та/або мультимедійні повідомлення, які без попередньої згоди (замовлення) споживача умисно та/або масово надсилаються на його адресу електронної пошти, інших служб передачі повідомлень або кінцеве обладнання абонента“. Також на операторів та провайдерів телекомунікацій хочуть покласти обов’язок не здійснювати передачу особистих персональних даних абонента, в тому числі і абонентський номер абонента без заключення окремого письмового договору з абонентом, а такожвживати заходів щодо недопущення розповсюдження спаму та його блокуванню.

За невиконання таких обов’язків передбачається введення адміністративної відповідальності за статтею 148-1 КУпАП у розмірі відшкодування прямих і непрямих збитків, завданих абоненту, та накладення штрафу в розмірі від 30 до 40 НМДГ (50-100 НМДГ за наявності обставин, що обтяжують покарання).
 
Картка законопроекту: http://w1.c1.rada.gov.ua/pls/zweb2/webproc4_1?pf3511=62430.