Депутати пропонують нові шляхи протидії державі-агресору в медіасфері

November 20, 2017

16 листопада 2017 року народними депутатами (Сюмар В.П., Кондратюк О. К., Червакова О. В.) був внесений в порядок денний Верховної Ради проект Закону №7299, що передбачає низку змін до ЗУ «Про телебачення та радіомовлення» щодо питань інформаційної безпеки та протидії пропаганді держави-агресора. Зміни, зокрема, стосуються статті 9 Закону, яка визначає захист інтересів держави та національного телевиробництва.

Законопроектом пропонується надати право Міністерству інформаційної політики України, шляхом укладання угод з телеорганізаціями, замовляти виробництво передач, метою яких є розвінчувати міфи держави-агресора. Зокрема, наголошується, що ці передачі можуть бути виконані будь-якою мовою та зараховуватимуться до частки, що виконані державною мовою, але їх обсяг становитиме не більше 4 годин на тиждень.  Вказується, що такі передачі будуть поширюватись і на тимчасово окупованих територіях України, в мережі Інтернет.

Інше нововведення, запропоноване авторами законопроекту, – можливість Національної суспільної телерадіокомпанії України не здійснювати трансляцію заходу, в тому числі розважального і спортивного, який проводиться на території держави-агресора та/або держави-окупанта за умови, що така трансляція може містити елементи пропаганди та нести загрозу інформаційній безпеці України. Рішення про наявність вказаних елементів та загроз прийматиметься Правлінням ПАТ «Національна суспільна телерадіокомпанія України».

Станом на 20 листопада 2017 року, законопроект направлено на розгляд Комітету з питань свободи слова та інформаційної політики, який визначений головним з підготовки даного проекту.

Картка законопроекту: http://w1.c1.rada.gov.ua/pls/zweb2/webproc4_1?pf3511=62905