Депутати вжили заходів проти підвищення тарифів на доставку преси в Донецьку та Луганську області

September 20, 2018

Верховна Рада прийняла в другому читанні Закон України «Про державну підтримку засобів масової інформації та соціальний захист журналістів» (щодо протидії ворожій пропаганді та покращення інформаційного забезпечення громадян України, постраждалих внаслідок воєнних дій, місце проживання яких є територія Донецької та Луганської областей де органи державної влади України здійснюють свої повноваження) (Проект №8114, н.д. Віталій Курило, Артур Герасимов, Антон Геращенко, Наталія Веселова, Максим Єфімов, Олег Ляшко), що стосується пільг на доставку друкованих видань на відповідних територіях.

Проект передбачає встановлення окремих тарифів на приймання та доставку до Луганської та Донецької областей вітчизняної преси за передплатою. При цьому, прийнятий проект  є тимчасовим, і діятиме впродовж п’яти років з наступного дня після його опублікування. Крім того, у Раді до другого читання готується Проект Закону «Про мораторій на підняття тарифів на доставку україномовних друкованих видань на території України та періодичних регіональних і місцевих видань на підконтрольній Україні території Донецької і Луганської областей» (Проект №7291, н.д. Вікторія Сюмар, Дмитро Лубінець, Олена Кондратюк), який забороняє підвищувати ціни на доставку преси впродовж трьох років.

Наразі, як повідомляє ПАТ «Укрпошта», Національна комісія, що здійснює регулювання у сфері зв’язку та інформатизації (НКРЗІ) затвердила поетапне підвищення тарифів на послуги поштового зв’язку у 2018-2019 рр., яке відбуватиметься у два етапи: з 10 вересня 2018 року та з 1 січня 2019 року.

Картка законопроекту: http://w1.c1.rada.gov.ua/pls/zweb2/webproc4_1?pf3511=63612.