Верховна Рада схвалила мораторій на підвищення тарифів на доставку преси

July 9, 2018

3 липня 2018 року Верховна Рада прийняла у першому читанні два законопроекти, що стосуються заборони підвищення тарифів на доставку преси на території Луганської та Донецької областей.

Зокрема, трирічний мораторій на підвищення тарифів на доставку україномовної преси встановлюється Проектом Закону «Про мораторій на підняття тарифів на доставку україномовних друкованих видань на території України та періодичних регіональних і місцевих видань на підконтрольній Україні території Донецької і Луганської областей» (проект №7291, н.д. Вікторія Сюмар, Дмитро Лубінець, Олена Кондратюк).

Одночасно, депутати також проголосували за прийняття Проекту Закону «Про державну підтримку засобів масової інформації та соціальний захист журналістів (щодо протидії ворожій пропаганді та покращення інформаційного забезпечення громадян України, постраждалих внаслідок воєнних дій, місце проживання яких є територія Донецької та Луганської областей де органи державної влади України здійснюють свої повноваження)» (проект №8114, н.д. Віталій Курило, Артур Герасимов, Антон Геращенко, Наталія Веселова, Максим Єфімов, Олег Ляшко). Цей законопроект є, фактично, продовженням першого, оскільки передбачає встановлення окремих тарифів на приймання та доставку до Луганської та Донецької областей вітчизняної преси за передплатою. При цьому, прийнятий проект  є тимчасовим, і діятиме впродовж п’яти років з наступного дня після його опублікування.

Нині до обох законопроектів народні депутати можуть подавати поправки та пропозиції, після чого вони будуть розглянуті профільним парламентським комітетом.

Картка законопроекту №7291: http://w1.c1.rada.gov.ua/pls/zweb2/webproc4_1?pf3511=62885.

Картка законопроекту №8114: http://w1.c1.rada.gov.ua/pls/zweb2/webproc4_1?pf3511=63612.