39% суддів судів першої інстанції Дніпропетровської області недоброчесні – Рух ЧЕСНО

September 26, 2019

138 із 350 суддів судів першої інстанції Дніпропетровської області є недоброчесними, це 39% – такі результати аналізу ЧЕСНО. Фільтруй суд!, презентовані під час прес-конференції у Дніпрі 26 вересня. Кампанію ЧЕСНО. Фільтруй суд! співініціював і реалізовує Центр демократії та верховенства права.

Всього у судах першої інстанції загальної, господарської та адміністративної юрисдикцій Дніпропетровської області, які досліджував Рух ЧЕСНО в рамках кампанії ЧЕСНО. Фільтруй суд!, працює 350 суддів, 138 з яких порушили хоча б один критерій доброчесності, згідно з методологією кампанії.

Аналіз доброчесності суддів першої інстанції Дніпропетровської області став частиною бази профайлів суддів ЧЕСНО.Фільтруй суд!, яку команда ЧЕСНО. Фільтруй суд! презентувала восени 2017 року. База профайлів суддів – це єдиний в Україні онлайн-ресурс, на якому в одному місці зібрана вся інформація про суддів (декларації, родинні зв’язки, судові рішення, доброчесність, публікації у ЗМІ).

Під час підготовки профайлів аналітики ЧЕСНО. Фільтруй суд! оцінюють доброчесність суддів за п’ятьма критеріями: непричетність до корупції або кримінальних правопорушень; непричетність до ухвалення сумнівних рішень; відповідність стилю життя задекларованим доходам та прозорість статків; непричетність до порушення прав людини та дотримання норм професійної етики. 

Кожен третій суддя першої інстанції Дніпропетровщини порушив критерій щодо прозорості статків. Мова йде про неподання декларації, приховування власних статків або статків родичів, незаконність джерел походження майна, суттєві розбіжності між відомостями у деклараціях та інші. Так, наприклад, суддя Ірина Юхно з 2013 по 2016 рік не декларувала жодного майна, у якому можна було б проживати, хоча за законом мала б зазначити такі відомості у декларації.

Разом із тим троє суддів були причетні до вчинення кримінальних правопорушень. Наприклад, суддя Жовтневого районного суду Кривого Рогу, Олексій Пустовіт своїм рішенням виселив з комунальної квартири 4 осіб та вселився в дану квартиру (він отримав її як службове житло та  при цьому використав ймовірно підроблені документи). 

Екс-голова Кіровського районного суду Дніпра, Геннадій Підберезний, за версією слідства, разом із суддею Наталією Овчаренко ймовірно намагалися надати керівнику Спеціалізованої антикорупційної прокуратури Назарію Холодницькому неправомірну вигоду за вирішення ним питання щодо закриття кримінального провадження, фігурантом якого є суддя Наталія Овчаренко.

Або ж суддя Бабушкінського районного суду міста Дніпра, Віталій Циганков, якого підозрюють у вчиненні крадіжки кальсонів з магазину спортивного одягу. 

‘Судді першої інстанції Дніпропетровщини порушили також критерії щодо винесення сумнівних рішень, порушення прав людини та правил суддівської етики. Так, суддя Бабушкінського районного суду міста Дніпра, Світлана Марущак притягнула до адмінвідповідальності та оштрафувала активіста Євромайдану. А її колега з того ж суду Ігор Литвиненко притягнув до адміністративної відповідальності особу, яка знімала судове засідання на телефон.

У базі суддів вже понад 2800 профайлів служителів Феміди з усієї України, яких зараз працює всього біля 5 тисяч. База наповнюється поступово й наразі у ній можна знайти інформацію про суддів всіх апеляційних судів України, Верховного Суду, Вищого антикорупційного суду, а також судів І інстанції столиці та Харківської, Луганської та Донецької областей. 26 вересня експерти ЧЕСНО презентували аналіз суддів першої інстанції Дніпропетровсько області.

Профайли про суддів кампанія ЧЕСНО. Фільтруй суд! опублікувала на своєму сайті та передає Вищій кваліфікаційній комісії суддів та Громадській раді доброчесності для використання під час кваліфікаційного оцінювання суддів Києва.

Рух ЧЕСНО збирає інформацію за власною методологією з відкритих загальнодоступних джерел та не стверджує про вчинення особою правопорушення або її вину. Висновки ЧЕСНО про недоброчесність суддів є оціночними судженнями, що можуть не збігатися із офіційними рішеннями та висновками державних органів.