Мешканцям Донецької та Луганської областей можуть надати безкоштовний доступ до загальнонаціональних каналів

May 25, 2021

21 травня 2021 року у Верховній Раді зареєстрували проєкт Закону № 5546 про внесення змін до Закону України “Про телебачення і радіомовлення” (про тимчасове включення програм загальнонаціонального багатоканального (цифрового) мовлення з використанням радіочастотного ресурсу до складу універсальної програмної послуги для забезпечення інформаційної безпеки населення в районі відсічі збройної агресії Російської Федерації) (н.д. Олександр Федієнко, Микита Потруаєв та інші). Він передбачає безкоштовний доступ до загальнонаціональних каналів мешканцям територій, на яких діють військово-цивільні адміністрації.

Що пропонують автори

Цим законопроєктом депутати хочуть надати мешканцям прифронтових областей доступ до загальнонаціональних каналів (наприклад, “1+1”, “Новий канал”, “ТРК Україна” тощо) за рахунок Державного бюджету, тобто безкоштовно для самих глядачів. 

Зараз Законом України “Про телебачення і радіомовлення” визначено, що всі провайдери обов’язково надають доступ користувачам до: 

  • телеканалів “Національної суспільної телерадіокомпанії України” (UA: Перший, UA: Культура тощо);
  • телеканалу “Рада”;
  • частини місцевих і регіональних каналів.

Ці канали входять до універсальної програмної послуги. За них  додатково платити не потрібно. 

Автори законопроєкту № 5546 пропонують до цього переліку додати й загальнонаціональні канали, але в межах населених пунктів і областей, в яких діють військово-цивільні адміністрації. Станом на зараз це Донецька і Луганська області, а також міста, селища і села в них. Витрати на трансляцію покриватимуться з Державного бюджету. Трансляція на цих умовах триватиме доти, доки Російську Федерацію визнано державою-агресором.

Після ухвалення закону Національна рада з питань телебачення і радіомовлення повинна буде протягом двох місяців затвердити і оприлюднити список програм (каналів і радіостанцій), які транслюватимуться провайдерами обов’язково. 

Чого очікують автори від таких змін

За словами ініціаторів законопроєкту, такі кроки покликані посилити інформаційну безпеку у прифронтових і прикордонних населених пунктах. Його ухвалення повинне усунути ризики того, що загальнонаціональні українські канали стануть недоступними у Донецькій та Луганській областях. 

Такі зміни можуть дійсно заохотити користувачів споживати більше українського контенту, зокрема й україномовного, і зменшити вплив російської пропаганди. 

Картка законопроєкту: https://itd.rada.gov.ua/billInfo/Bills/Card/26665