Екватор парламенту: експерти оцінили роботу ВР

July 18, 2017

Оцінити результати роботи Верховної Ради, проаналізувати перебіг реформ та визначити пріоритети для подальшої роботи ВР – такою була мета панельної дискусії “Екватор парламенту: що зроблено для реформ”, організованої Реанімаційним Пакетом Реформ. Захід зібрав як народних депутатів, так і експертів РПР. У дискусії взяв участь Тарас Шевченко, директор ЦЕДЕМ та співголова Ради РПР. Також він представив результати експертного опитування щодо реалізації Коаліційної угоди, укладеної парламентськими партіями на початку роботи чинного скликання ВР.

У першій частині дискусії народні депутати прозвітували про виконання власних зобов’язань та вказали, що, на їхню думку, вдалося зробити, а що лишилося невиконаним. Далі слово взяли експерти Реанімаційного Пакету Реформ. Зокрема, Тарас Шевченко оцінив загальний стан реформ у країні.

Три роки тому було передчуття, що до слова “реформи” скоро будуть ставитися як до слова “покращення”. Однак ця тема не викликає алергії, а це значить, що ми бачимо: зміни відбуваються. Так, їх менше, але вони можливі. Не виключено, що після наступних виборів ми будемо згадувати  цей час як період можливостей, частиною з яких вдалося скористатися. Адже зовсім не факт, що наступний парламент буде так само впроваджувати зміни, а не впаде у крайній популізм”, – вказав експерт

Тарас Шевченко нагадав, що Реанімаційний Пакет Реформ був створений саме з метою доносити громадську позицію до політиків. Експерти коаліції подали численні пропозиції, 80% яких зрештою увійшли до Коаліційної угоди, виконання якої і обговорюють на заході. Також він закликав комплексно підходити до реформ.

“Три роки тому ми мислили категоріями законів. Тож досі актуальне питання: який підхід держава використовує, аби готувати зміни. Цикл мав би починатися з виокремлення проблеми, пропозиції варіантів, вибору одного з них і його впровадження, а у нас часто дискусія починається з того, що вже ухвалено законопроект”, – відзначив директор ЦЕДЕМ.

Співголова Ради РПР також озвучив результати опитування експертів різних напрямків РПР щодо успішності виконання Коаліційної угоди

На думку фахівців, найуспішнішими є реформи у сфері енергетики та енергонезалежності, системи управління довкілля, децентралізація, судова реформа, оновлення влади та створення нових антикорупційних органів. Ці реформи вони оцінили у 5 балів за 10-бальною шкалою.

Натомість у нижній частині рейтингу опинилися реформи правоохороннних органів, системи охорони здоров’я, сільського господарства та конституційна реформа. Найгірші експерти оцінюють успішність реформи виборчого законодавства.

За словами Тараса Шевченка, медіареформа також увійшла б до переліку найуспішніших, якби її оцінювали окремо від усього гуманітарного блоку.

Стосовно ж конкретних рішень, то провалами експерти називають неоновлений Центрвиборчком, відсутність прогресу у змінах до виборчого законодавства, затягування з медичною реформою та скасуванням депутатської недоторканності, а також відсутність Антикорупційного суду.

Натомість успішними реформами у РПР назвали систему е-декларування, нові антикорупційні органи, початок децентралізації влади, систему електронних закупівель Prozorro, новий закон про держслужбу та процес декомунізації. Ще одне досягнення – виконання Плану дій з лібералізації візового режиму з ЄС.