Facebook створює Глобальну дорадчу раду для соціальної мережі

September 19, 2019

Компанія Facebook розробила хартію Глобальної дорадчої ради соцмережі та готується до запуску цього органу. Нова структура буде максимально неупередженою, реагуватиме на спірні ситуації та даватиме рекомендації щодо інформаційної політики соцмережі. Для створення Хартії компанія провела ряд регіональних обговорень – у них, зокрема, брав участь юрист Центру демократії та верховенства права Ігор Розкладай.

Глобальна дорадча рада стала відповіддю соціальної мережі на виклики інформаційної сфери: зокрема дезінформацію, мову ненависті та порушення приватності. “Свобода вираження – це базис, однак є час, коли ця свобода може не узгоджуватися з достовірністю, безпекою, приватністю і гідністю. Деякі висловлювання можуть загрожувати здатності інших людей висловлюватися вільно. Тож вона має бути збалансована навіть проти їхньої згоди”, – проголошено у хартії.

Відповідно до Хартії, Глобальна дорадча рада діятиме окремо від соцмережі та складатиметься з незалежних фахівців у сфері цифрового контенту (зокрема, технологій, тем приватності та свободи висловлювання). До Ради увійдуть від 11 до 40 членів з різних країн світу. У компанії мають на меті запустити орган вже цього року.

Основним його завданням буде нагляд за діяльністю Фейсбуку, зокрема щодо контенту та загальної політики. Рада зможе запитувати у соцмережі інформацію про діяльність, коригувати загальну політику Facebook, стандарти та рішення. Відтак Фейсбук матиме обов’язок втілювати ці пропозиції.

Також Глобальна дорадча рада отримає право вказувати соцмережі на потребу видалити або ж лишити певний контент. Так, користувачі зможуть звертатися до Ради щодо розгляду їхніх справ (наприклад, якщо незгодні з видаленням сторінки). Для цього справа має бути не лише спірною а й важливою, тобто стосуватися суспільно-політичного життя, впливати на велику кількість людей і бути потенційно загрозливим. Користувачі отримають можливість оскаржувати такі рішення з 2020 року.

У компанії Facebook зазначають, що продовжать працювати над нововведеннями. Так, наступним кроком стане пошук і обрання членів Ради а також доопрацювання Хартії.

Нагадаємо, Центр демократії та верховенства права з лютого є довіреним партнером Facebook в Україні.