Facebook видалив сторінки низки українських “зливних бачків”

September 18, 2019

16 вересня 2019 року Facebook видалив 149 сторінок та 79 груп, а також 169 фейкових акаунтів за “координовану неавтентичну поведінку” (coordinated inauthentic behavior). Координованою неавтентичною поведінкою експерти Facebook визначають дії “групи сторінок або осіб, які співпрацюють, щоби збити з пантелику інших щодо того, чим вони насправді займаються”. У таких випадках інформація не розповсюджується з джерела назовні у різних напрямах, а перебуває в замкнутій схемі пов’язаних між собою ресурсів. Яскравий приклад цього дезінформація. 

Серед деактивованих акаунтів опинились такі ресурси як група FB-сторінок Politeka, Znaj.ua, Hyser, Akcenty. Фейкові облікові записи осіб, які стояли за цією діяльністю, слугували для управління групами та низкою Facebook-сторінок деякі з них з часом змінювали свої назви. Крім того, ці акаунти використовувались для збільшення ступеня залученості та привернення уваги людей до інформаційних ресурсів, що перебувають поза платформою соціальної мережі. 

Сторінки адміністраторів та власників облікових записів публікували інформацію про знаменитостей, шоу-бізнес, спорт, місцеві та міжнародні новини, політичні та економічні питання, включаючи вибори в Україні, політичних кандидатів та критику різних громадських діячів. Facebook пов’язує таку діяльність виключно з комерційним інтересом.

Особи, що за цим стояли, намагались себе приховати, проте Facebook пов’язує цю діяльність з українською PR-агенцією Pragmatico.

Встановлено, що у межах 4,2 мільйонів читачів стежило за однією або більше з видалених сторінок, а приблизно 401 тисяча осіб приєднались не менше, ніж до однієї зі згаданих груп. Більше того, деактивовані сторінки витратили на рекламу у Facebook та Instagram близько 1,6 мільйона доларів США.