Фінішував перший тиждень Міжнародної літньої школи медійного права

August 3, 2020

З 28 липня 2020 року Центр демократії проводить Літню Школу – інтенсивний навчальний курс для юристів, присвячений темам медійного права, свободи слова та діяльності медіа. Натепер 24 учасників Школи вже провели свій перший навчальний тиждень.

Після відкриття школи і перших лекцій у вівторок, 28 липня, наступний навчальний день, середа, була присвячена питанням міжнародного права у сфері свободи слова – ця тема є традиційною для Літньої Школи вже багато років.

Так, Тарас Шевченко, директор ЦЕДЕМ, у своїй лекції розповів про свободу вираження поглядів та статтю 10 Європейської конвенції з прав людини. Він також наголосив, що у США є інший підхід до даного права, закріплений у Першій поправці до Конституції. Обмежуватися така свобода може лише у разі, якщо це передбачено законом, має легітимну мету та необхідно у демократичному суспільстві.

На відміну від Конвенції, Загальний регламент про захист даних (GDPR) є порівняно новим, однак теж актуальний для українських компаній та медіа, якщо вони доступні у країнах Євросоюзу. За словами Оксани Кочкодан, партнера юридичної фірми “Axon Partners”, яка присвятила свою лекцію темі регламенту, персональними даними у розумінні GDPR є будь-яка інформація, яка може ідентифікувати людину. Від імені та поштової адреси до пошукової та поведінкової інформації. 

Ще одна рідко згадувана але важлива сторона медійного права – виконання судових рішень, які ухвалив Європейський суд з прав людини. За словами Павла Пушкаря, начальника відділу департаменту виконання рішень ЄСПЛ Міністерства юстиції, більшість справ проти України стосуються правоохоронної та судової системи, злочинів на ґрунті ненависті та проти журналістів. Із його лекції учасники дізналися, як українська держава має подолати проблему невиконання рішень ЄСПЛ, та які ще виклики існують.

У четвер слухачі Літньої Школи дізнавалися, як самим звертатися до ЄСПЛ, захищаючи право на свободу слова. Ольга Дмитренко, ​юрист Європейського суду з прав людини, розповіла, як подати заяву та як відбувається судовий процес у Євросуді з прав людини. Також йшлося про критерії, за якими ЄСПЛ приймає справу – наприклад, перед тим позивач має використати всі можливості для захисту своїх прав у власній країні. Отриману інформацію учасники закріпили під час практичного заняття, де вони мали підготувати заяву до ЄСПЛ.

Свобода слова та інформації включає не лише інтереси медіа, а й право кожного громадянина на доступ до публічної інформації – цій темі була присвячена лекція Тетяни Олексіюк, експертки UNDP з питань доступу до інформації у п’ятницю. Вона розповіла, зокрема, про Конвенцію Тромсо, міжнародний документ, який забезпечує право на доступ до інформації. Україна ратифікувала її у цьому році. Також йшлося про “критерії доступу”, за якими органи влади мають визначати, чи надавати інформацію. 

Продовжився день практичними заняттями. На чолі з Людмилою Опришко, медіаюристкою ГО “Платформа прав людини”, учасники вивчали практику ЄСПЛ у справах проти України на прикладі позову “ТОВ Інститут економічних реформ проти України”. Також разом з Тетяною Авдєєвою, молодшою юристкою Центру демократії та верховенства права, вони розпочали підготовку до мут-корту – змагання з медійного права, яким завершиться школа.

Дві лекції Літньої Школи відбулися і у суботу. Тетяна Авдєєва говорила про мову ворожнечі та нелегальні заклики. Зокрема, про те, що заборони не є забороненими, і у таких випадках завжди треба пам’ятати про контекст. А медійна юристка Антоніна Черевко порушила питання перетворення інформації на зброю. 

За її словами, загроза полягає навіть не у поширенні неправдивих звинувачень, а у спробах тих, хто застосовує таку зброю, довести, що правди нібито немає. Таким чином вони підривають довіру громадян до медіа. Перетворення інформації на зброю стане новим значним викликом ЄСПЛ. І, за словами Антоніни Черевко, для цього доведеться визначити, що ж є демократичними цінностями суспільства.

Окрім занять, цього тижня учасники Школи відвідали заняття з йоги, побували на екскурсії Києвом, а суботу завершили прогулянкою на катері по Дніпру.

Ця подія стала можливою завдяки підтримці американського народу, що була надана через проект USAID «Медійна програма в Україні», який виконується міжнародною організацією Internews. Зміст матеріалів є виключно відповідальністю організації ЦЕДЕМ та необов’язково відображає точку зору USAID, уряду США та Internews.