Хто стане новими суддями місцевих судів?

April 13, 2017

Рух ЧЕСНО в рамках кампанії ЧЕСНО.Фільтруй суд, ініціатором якої є Центр демократії та верховенства права, 13 квітня у Києві провів експертне обговорення «Нові конкурси – нові виклики. Як відбиратимуть суддів у місцеві суди?». Під час заходу ключові стейкхолдери нових конкурсів, зокрема представники Вищої кваліфікаційної комісії суддів і Національної школи суддів, а також громадські активісти та журналісти обговорили процедуру добору суддів до місцевих судів та дискутували про програму навчання кандидатів з числа помічників суддів та юристів.

За словами співзасновника Руху ЧЕСНО, Тараса ШЕВЧЕНКА, за рахунок масового звільнення суддів у відставку та звільнення за порушення присяги система минулого року частково пройшла очищення, однак на ці вакантні місця досі ніхто не прийшов, тобто фактично оновлення системи не відбулося. Натомість з’явилася проблема недоукомплектованості судів, ба більше в Україні не вистачає 2,5 тисяч суддів:

“З огляду на таку ситуацію нові конкурси – надзвичайно актуальні на даний час і важливо, щоб це оновлення пройшло якісно за рахунок приходу свіжої крові. Згідно із законом у доборі беруть участь і помічники суддів, які мають 3-річний досвід на цій посаді, і юристи з 5-річним досвідом. Однак, на даному етапі розроблених проектів навчань ми бачимо, що помічники суддів спецпідготовку проходять за скороченою 3-місячною програмою, в той час як юристи навчатимуться 12 місяців, що ставить під загрозу оновлення суддівських лав. На моє переконання, треба забезпечити рівні умови для помічників суддів та юристів, щоб уникнути можливого псеводооновлення системи”, –  зазначив він.

Водночас Гія ГІЦАДЗЕ, заступник міністра юстиції України, запевнив, що завдяки реформі судова система буде не лише оновлена, вона буде створена заново, однак громадськість має активно включитися в процес добору нових суддів, як це було з Верховним судом. Більше того, на його думку, громадянське суспільство має не лише моніторити, але й пильно контролювати цей процес.

Станіслав ЩОТКА, член Вищої кваліфікаційної комісії суддів переконаний, що молоді професіонали з 5-річними досвідом роботи мають непогані шанси стати новими суддями. За його словами, ВККС буде максимально сприяти цьому процесу:

“Базове судочинство твориться в судах першої інстанції: судові справи мають там розпочинатися та закінчуватися, тому не варто недооцінювати місцеві суди або вважати, що це не престижна робота, адже це фактично основна ланка судової системи. А тому добір суддів до місцевих судів – пріоритетний напрямок роботи кваліфкомісії. На жаль, поки іншого способу заповнити суддівські лави місцевих судів, ніж через добір, навчання, резерв, рейтинги, немає. Суддів тепер прив’язуватимуть до навантаженості у судах, тому 600 нових суддів на місцевому рівні на цьому етапі реформи цілком достатньо”.

Пан Щотка вважає, що і серед помічників суддів – чимало кваліфікованих та фахових людей. Більше того, їх вже не треба адаптувати до роботи у судовій системі, адже вони вже пройшли цей етап, працюючи в системі раніше, тому 3-місячного навчання для них достатньо, щоб зайняти місця суддів місцевих судів.

На думку проректора по забезпеченню організаційної діяльності Національної школи суддів України, Володимира МАЗУРКА, підготовку майбутніх суддів мають проводити саме судді з досвідом, як це роблять закордоном. Водночас в Україні на відміну від досвіду зарубіжних країн ввели спеціалізацію суддів під час навчання та скоротили загальний термін навчання. Також він підкреслив:

Добір на посади суддів не проводили уже більше 3 років, тому логічно, що попит на ці посади значно виріс. Щоб добір нових суддів відбувся швидше, школа суддів спеціально скоротила термін навчання для помічників суддів, які вже були в системі й розуміють, як вона працює.  Незважаючи на те, що вони – більш фахові, за ними необхідний постійний контроль з боку органів судової влади та суспільства”.

Щодо недоукомплектованісті місцевих судів, то ВККС вирішує цю проблему відрядженням суддів, однак його термін не може бути довшим, ніж 1 рік. При цьому вже виникають проблеми із розглядом справ у тих судах, з яких відправили суддів у відрядження. Про це зазначив Андрій КОЗЛОВ, член Вищої кваліфікаційної комісії суддів. Також він вважає, що не слід очікувати етапності судової реформи, зараз місцеві суди – найважливіші:

“Судова реформа передбачала створення нового Верховного Суду, згодом перезавантаження апеляційних судів, потім місцевих. Через нестачу суддів конкурс до місцевих судів – надважливий. Адже у місцевих судах займатися рутинною роботою нема кому. Коли розроблялося законодавство, я був проти того, щоб помічникам суддів давати якісь преференції у процесі підготовки на посаду судді місцевого суду. Однак, через нестачу суддів цього не уникнути, тому довелося скоротити термін навчання помічників суддів, незважаючи на те, що загальностандартний термін спецпідготовки у всіх країнах –  як мінімум 12 місяців”.

На думку Андрія Козлова, під час навчання нових суддів слід ознайомлювати з практикою Європейського суду з прав людини, яка набагато ширша та більш охопна. Такий досвід буде корисним і допоможе суддям приймати правильні рішення.

Михайло ЖЕРНАКОВ, головний експерт судової групи РПР, певний, що у ситуації, в якій опинилася судова система, 12 місяців навчання для суддів – надто великий термін. Крім цього, у помічників суддів залишилася ментальність помічників суддів, які будуть приймати рішення у той спосіб, який звикли приймати їхні судді.

Як відомо, помічники суддів інколи пишуть рішення правильніше, ніж самі судді. Більше того, вони вже не лякаються великих об’ємів чи навантаження в роботі. Школа суддів зробила все можливе, щоб максимально удосконалити систему навчання для майбутніх суддів та адаптувати її до потреб судової системи”, – зазначив Олександр ГАШИЦЬКИЙ, начальник відділу спеціальної підготовки кандидатів на посаду суддів Національної школи суддів України.

Старший аналітик кампанії ЧЕСНО. Фільтруй. суд!, Іван П’ЯТАК зауважив необхідність стажування помічників суддів у судах інших юрисдикцій, щоб розуміти специфіку їхньої роботи. Також він обґрунтував прикладне значення навчання у школі суддів:

“Навчання в школі суддів має бути практичним, щоб судді оволоділи тими навичками, які їм необхідні для роботи. Здебільшого навчання такого типу зводяться до викладення теоретичного матеріалу, з яким юристи знайомилися в університеті. Також у цьому випадку важливо, щоб помічники суддів та юристи мали рівні можливості під час навчання, а не проходили його за скороченою процедурою”.

Як вважає Антон ЛЬОВІН, старший юридичний аналітик Democracy Reporting International, добір суддів до місцевих судів не панацея для судової системи. Все зводиться до того, наскільки суспільство готове терпіти суддю, який може бути недостатньо компетентним у своїй роботі.

Нагадаємо, 3 квітня Вища кваліфікаційна комісія суддів оголосила про добір суддів до місцевого суду, задекларувавши намір заповнити 600 вакансій. Рух ЧЕСНО у рамках кампанії ЧЕСНО. Фільтруй Суд! закликає адвокатів та науковців не бути байдужими та подаватись на конкурс до місцевих судів. Адже до процесу оновлення суддівського корпусу необхідно залучати людей зі свіжими поглядами та ідеями.