Відбулась презентація ініціативи екологічного напрямку Коаліції ОГС м. Луцьк

July 14, 2020

14 липня 2020 року представники екологічного напрямку коаліції ОГС міста Луцьк спільно з представниками міської влади провели презентацію-обговорення ініціативи створення постійно діючої робочої групи з виявлення та ліквідації джерел забруднення повітря.

Приводом для створення даної ініціативи послугував стан екологічної ситуації у місті Луцьк. Щороку вона погіршується по ключовим показникам, особливо  якість повітря, що тягне за собою підвищення рівня захворюваності серед населення міста та небезпеку локальних екологічних катастроф. Мешканці міста неодноразово зверталися до представників уповноважених органів з метою виявлення джерел, що призводять до погіршення даних показників.

Представники екологічного напрямку Коаліції ОГС запропонували концепцію, яка передбачає механізм оперативного реагування у випадку перевищення показників, а також і дає змогу координувати зусилля усіх уповноважених органів і громадськості.

Начальник Відділу екології Луцької міської ради Оксана Лисак наголосила на важливості об’єднання ініціатив громадськості в коаліцію, та висловила своє бачення даної ініціативи, як частину загальної громадської ради з питань екології. Спікер висловила пропозицію щодо об’єднання напрацьованих представниками Коаліції положень з діючими нормативними актами.

Начальник Державної екологічної інспекції у Волинській області Олександр Кралюк підкреслив важливість реагування на погіршення екологічних показників, які виникають,зокрема, через порушення деякими підприємствами чинних екологічних норм. Він також  заявив про готовність делегувати представників інституції до складу робочої групи запропонованої активістами.

Коаліція організацій громадянського суспільства міста Луцьк утворилась наприкінці 2019 року з метою об’єднання зусиль громадськості для вирішення актуальних проблем міста. В процесі роботи коаліції було напрацьовано чотири основні напрямки її діяльності – екологічний, економічний, освітній та громадське здоров’я. Активісти кожного з цих напрямків напрацьовують пропозиції для покращення ситуації у кожній з цих сфер.

Запис прес-конференції доступний за посиланням: https://www.facebook.com/watch/?v=604584453818852  

Дана ініціатива проводиться в рамках проекту «Коаліції організацій громадянського суспільства Полісся: синергія та вплив», який впроваджується Центром демократії та верховенства права в рамках проекту ПРООН «Громадянське суспільство задля розвитку демократії та прав людини в Україні», що реалізовується за фінансової підтримки Міністерства закордонних справ Данії.