Кандидати-науковці у Вищу раду правосуддя. Аналіз ЧЕСНО

February 28, 2019

Сьогодні, 28 лютого, відбувається з’їзд представників вищих навчальних закладів. В порядку денному – обрання представників від спільноти науковців до Вищої ради правосуддя. У квітні 2019 року закінчується строк повноважень членів Вищої ради правосуддя, обраних від спільноти науковців у 2015 році – Анатолія Мірошниченка та Андрія Бойка.

Рух ЧЕСНО проаналізував кандидатів, що виявили бажання позмагатись за місце у органі, відповідальному, серед іншого,  за звільнення та призначення суддів.

Серед них – Оксана Блажівська, суддя Господарського суду м. Києва. Оксана Євгенівна брала участь у конкурсі на посаду судді Верховного Суду, оголошеного у серпні 2018 року. Проте, вибула з нього  за результатами виконання практичного завдання. Журналісти звернули увагу також на кар’єрне зростання Блажівської Оксани. Зокрема, як зазначають журналісти, воно може містити ознаки протекціонізму, адже суддя Блажівська є дочкою екс-заступника генерального прокурора Пшонки, що є фігурантом розслідування “Наші гроші”. Журналісти неодноразово звертали увагу на значні статки сім’ї Блажівських.

Також серед кандидатів до Вищої ради правосуддя для обрання з’їздом представників  ВНЗ в останній день зими 2019 року можна знайти Андрія Василенка – нині чинного члена Вищої кваліфікаційної комісії суддів. Він був обраний на цю посаду у 2015 році своїми колегами-науковцями. За інформацією Центру протидії корупції, Андрій Василенко  був доповідачем у справі про надання рекомендації Вищій раді правосуддя щодо безстрокового призначення судді Дніпровського районного суду міста Києва Наталії Марфіної.  Як зазначається в матеріалі адвоката “Автомайдана” Романа Маселка, розміщеного на сайті видання “Українська правда”, суддя Марфіна під час Майдану розглядала позов учасника поїздки до Межигір’я про визнання протиправними дій ДАІшника щодо складання протоколу про адміністративне правопорушення. Як повідомляє позивач по справі, посеред судового засідання її викликали до голови суду. Після повернення від голови вона різко змінила поведінку та відмовилася визнавати дії ДАІшника незаконними. Також повідомляється, що Андрій Василенко був у складі колегії, яка допустила до участі в конкурсі на посаду судді Верховного Суду у 2017 році Людмилу Кізюн та Олену Лісовську. Зокрема, Людмила Кізюн  обрала запобіжний захід у вигляді тримання під вартою протягом одного місяця щодо особи, яка була учасником масових акцій протесту 19 січня 2014 року по вул. Грушевського у м. Києві, поруч зі стадіоном “Динамо”. Олена Лісовська в свою чергу – ухвалила дві постанови, якими притягнула до адміністративної відповідальності двох осіб у вигляді штрафу та позбавлення права керування автомобілем строком на 3 місяці через те, що вони нібито не зупинились на вимогу інспектора ДАІ 29 грудня 2013 року (день проведення акції протесту – поїздки “Автомайдану” до резиденції Януковича в Межигір’ї).

Серед кандидатів до Вищої ради правосуддя також нині чинний член Вищої кваліфікаційної комісії суддів Сергій Прилипко, котрий  був обраний на цю посаду колегами-науковцями у 2015 році. За інформацією блогу активістки ВГО “Автомайдан” Катерини Бутко, Сергій Миколайович входив до складу колегії, що винесла рішення щодо відповідності займаній посаді судді Оболонського районного суду м. Києва Владислава Дев’ятка. Як вбачається із рішення дисциплінарної палати Вищої ради правосуддя, 30 січня 2014 року та 07 лютого 2014 року суддя Дев’ятко ухвалив  постанови, якими позбавив двох осіб права керування автомобілем строком на 3 місяці через те, що вони, нібито, не зупинились на вимогу інспектора ДАІ 29 грудня 2013 року під час проведення акції протесту – поїздки «Автомайдану» до резиденції Януковича в Межигір’ї.

На посаду у Вищій раді правосуддя також претендують доцент кафедри Київського національного університету імені Тараса Шевченка Володимир Гринюк, професор кафедри правосуддя Державного університету інфраструктури та технологій Андрій Ковальчук, завідувач кафедри теорії та філософії права юридичного факультету Львівського національного університету ім. Івана Франка Косович Віталій, завідувач кафедри кримінального процесу та оперативно-розшукової діяльності Національного юридичного університету імені Ярослава Мудрого Ольга Шило, головний співробітник Львівського державного університету внутрішніх справ Віктор Грищук, в.о. завідувача кафедри теорії права та держави юридичного факультету Київського національного університету імені Тараса Шевченка Олександр Ковальчук, заступник директора Інституту права та післядипломної освіти Міністерства юстиції УкраїниДмитро Журавльов та  ректор Хмельницького університету управління та права Олег Омельчук.

ЧЕСНО. Фільтруй суд! активно слідкуватиме за перебігом з’їзду та висвітлюватиме його результати.