Комітет рекомендує заборонити підвищення тарифів на доставку преси

December 7, 2017

Комітет Верховної Ради з питань свободи слова та інформаційної політики 6 грудня 2017 року рекомендував парламенту прийняти за основу в першому читанні законопроект №7291, внесений народними депутатами Вікторією Сюмар, Дмитром Лубінцем та Оленою Кондратюк. Проект стосується введення мораторію на підняття тарифів на доставку україномовних друкованих видань на території України та періодичних регіональних і місцевих видань Донецької і Луганської областей, проте лише на підконтрольній Україні території.

Питання про підняття тарифів на доставку друкованих видань на території України неодноразово порушувалось Національною спілкою журналістів України, Незалежною медіа профспілкою України, Українською асоціацією медіа бізнесу та іншими громадськими організаціями.

Передбачено, що у разі прийняття цього Закону, мораторій на прийняття передплати і доставку україномовних друкованих ЗМІ діятиме впродовж трьох років з дня опублікування цього Закону. Водночас, мораторій на підняття тарифів щодо вітчизняних періодичних друкованих ЗМІ регіональної та місцевої сфери розповсюдження на підконтрольній Україні території Донецької і Луганської областей встановлюється на термін особливого періоду.

На противагу позиції Комітету, Головне науково-експертного управління повідомило про декілька суттєвих недоліків законопроекту, у своєму висновку від 29 листопада 2017 року. Зокрема, законопроект не враховує зобов’язання відшкодовувати суб’єктам господарювання різницю між собівартістю і зафіксованим державою тарифом, якщо він нижчий від економічно обґрунтованого, що може потягнути за собою оскарження у судовому порядку. Крім того, оскільки це може збільшити фінансове навантаження на бюджети, то законопроект мав би містити розрахунок потреб у відповідних коштах, а це, у свою чергу, тягне за собою необхідність відстрочити набуття чинності таким законом до початку наступного року, у разі його ухвалення.

Картка законопроекту: http://w1.c1.rada.gov.ua/pls/zweb2/webproc4_1?pf3511=62885