Конкурс до Верховного Суду: Рух ЧЕСНО відстежує публічність процесу

March 21, 2017

21 березня відбулося засідання Громадської ради доброчесності щодо внесення змін до Регламенту. Приводом стали результати експертизи Регламенту Ради, здійсненого за сприяння Ради Європи. Експертка Діана Ковачева озвучила свою позицію про зміст та відкритість висновків ГРД, доцільність комунікації із суддею/кандидатом, дискреції Ради щодо перевірки кандидатів. Члени ГРД розглянули рекомендації експертки та внеси ряд правок у Регламент. Разом з тим, позиція Ради щодо відкритості висновку залишилася непохитною, і попри застереження Ради Європи члени Ради відмовились засекречувати виновки щодо кандидатів.

За засіданням спостерігали представники громадських об’єднань, а саме Руху ЧЕСНО, Автомайдану та Центру протидії корупції. У рамках засідання відбулася також зустріч членів ГРД та громадських активістів з Головою Комісії Сергієм Козьяковим. За його словами, ВККС вже почало оприлюднювати досьє кандидатів і протягом цього тижня вони продовжать порційно (по 50 досьє) викладати документи 2 рази на день. Ймовірно, результати практичного завдання з’являться вже до кінця місяця й у квітні Комісія розпочне психологічне тестування для кандидатів, які продовжать боротьбу за крісла у Верховному Суді.

Як повідомив Сергій Козьяков, до початку співбесід члени Комісії ознайомляться з матеріалами НАБУ та висновками Громради доброчесності. Він запевнив, що графік співбесід складатимуть спільно з ГРД. Також пан Козьяков підтвердив попередні обіцянки щодо проведення онлайн-трансляції співбесід із кандидатами. За його словами, норми щодо участі членів Громаської ради доброчесності у співбесідах з кандидатами будуть зафіксовані у Регламенті Комісії до початку проведення таких співбесід.  На питання щодо оприлюднення оцінок, які поставить за результатами співбесіди окремий член Комісії кандидату, пан Козьяков чіткої відповіді не дав, вказавши, що у ВККС поки немає рішення щодо цього питання. Водночас він також досі не має чіткої відповіді про відкритість голосування членів ВККС щодо подолання негативного висновку Громради доброчесності. Нагадаємо, для цього потрібно 11 із 16 голосів членів ВККС.  

Тим часом, Громадська рада доброчесності активно працює над перевіркою кандидатів та підготовкою проектів висновків. Одразу після того, як ВККС оприлюднить перелік тих кандидатів, які успішно виконали практичне завдання і пройшли до наступного етапу конкурсу, ГРД розпочне обговорювати та голосувати проекти висновків. Рух ЧЕСНО пильно стежитиме за цим процесом й повідомлятиме про найбільш резонансні випадки. Слідкуйте за оновленням.