Підсумки вебінару з кризових комунікацій для громадських організацій

July 15, 2020

6 і 7 липня Центр демократії та верховенства права в рамках проєкту “Коаліції ОГС Полісся – синергія і вплив”, провів вебінар на тему “Кризові комунікації для громадських організацій” для активістів Волині та Житомирщини. 

Учасники дізналися про підготовку до кризи як частину стратегічних комунікацій, про принципи створення ефективної системи реагування на кризи, наслідки криз та про те як перетворювати їх на поштовх для зростання. А також розглянули українські та світові кейси кризових комунікацій. 

Серед корисних порад спікерки Анни Павлової:

? Перш за все, усвідомте, що кризи можуть відкривати нові можливості і з них можна вийти ще сильнішими ніж ви були до того.

? Існує два типи криз:

– Ті, що стануть несподіванкою;

– Ті, що можна передбачити.

Якщо  перші ви ніяк не передбачите, то до других можна і треба готуватися у стратегічному плані, тестувати проблеми та прораховувати, що ви можете зробити.

? Антикризова команда має бути сформована до того, як криза сталась. Кожен у ній має знати свої обов’язки (хто спікер, хто менеджер і т. д.).

? Якщо якась неприємність може трапитись – вона трапиться. І трапиться в найбільш неприйнятний для того момент (вечір п’ятниці / відпустка / в день народження дитини).

? Іноді не треба реагувати на таку кризу. Наприклад:

– коли ви є майданчиком для обговорення двох груп. Вони критикують не вас, а одне одного. 

– Коли вас критикує маленьке ЗМІ однією замовною статтею або це пост від людини з десятьма  підписниками. Такі кризи штучно створені опонентом, щоб поділитися “рейтингом”.

? Однак мовчання – не завжди золото. Коли ви помиляєтесь, то сильна позиція – це визнання. І, за потреби, вибачення. Слабка інфантильна позиція – ховатися і не брати відповідальність.

? Запам’ятайте: якщо говорите не ви – говоритимуть замість вас. І говоритимуть точно не так, як би ви цього хотіли.

Даний захід проводився в рамках проекту “Коаліції організацій громадянського суспільства Полісся: синергія та вплив”, який впроваджується Центром демократії та верховенства права в рамках проєкту ПРООН “Громадянське суспільство задля розвитку демократії та прав людини в Україні”, що реалізовується за фінансової підтримки Міністерства закордонних справ Данії.