Наглядова рада скасувала рішення Meta щодо видалення допису із зображенням загиблого в Бучі та порівнянням російських солдатів із фашистами

November 18, 2022

16 листопада 2022 року Наглядова рада скасувала прийняте компанією Meta рішення про видалення допису у Facebook, у якому російську армію в Україні порівнювали з нацистами та цитували вірш із закликами вбивати фашистів. Текст супроводжував зображення померлої людини, яка була застрелена в Бучі. Наглядова рада скасувала також висновок компанії Meta стосовно того, що зображення мертвого тіла в дописі порушує вимоги Політики щодо зображення сцен насильства.

Рішення Наглядової ради має нагальне значення особливо в контексті війни. Адже сьогодні на зміни повинне реагувати не лише суспільство, а й соціальні мережі. Війна потребує реформування політик соціальних мереж, які наразі скоріше шкодять, ніж регулюють. 

Наглядова рада – це незалежний орган, який перевіряє рішення щодо модерації контенту Facebook та Instagram, розглядає скарги користувачів на рішення Facebook щодо видалення контенту. Наглядова рада не розглядає всі скарги, а приймає рішення лише щодо тих справ, які матимуть значний вплив за її межами.

Детальніше про Наглядову раду читайте за посиланням.

Обставини справи

У квітні 2022 року користувач Facebook із Латвії опублікував зображення мертвого тіла, що лежить на вулиці Бучі (Україна). Фото супроводжував текст про те, що звірства радянських солдатів у Німеччині під час Другої світової війни виправдовувалися помстою за злочини, які нацистські солдати вчиняли в СРСР. Сьогодні ж російська армія «стала фашистською». Йдеться про те, що «після Бучі українці теж захочуть повторити… та зможуть повторити», адже російська армія в Україні «ґвалтує дівчат, ранить їхніх батьків, катує та вбиває мирних людей». Наприкінці допису користувач цитує вірш «Убий його!» радянського поета Костянтина Симонова, зокрема рядками: «Так убий фашиста, щоб він, а не ти на землі лежав»; «Так убий хоча б одного, так убий же його хутчій»; «Убий його! Убий його! Убий!»

У цей же день інший користувач Facebook поскаржився на допис та посилався на «зображення сцен насильства». Як наслідок, компанія Meta видалила допис автора із Латвії.

Із цим рішенням автор допису не погодився і подав апеляцію до Наглядової ради. Він зазначив, що є журналістом і вважає, що людям важливо знати про поточні події в Україні. Окрім того, на його думку, світлина з допису є «найбільш необразливою» із тих знімків, що документують сьогодні «злочини російської армії в місті Буча», «де на вулицях лежать десятки загиблих цивільних осіб». Користувач Facebook із Латвії зазначив, що допис не закликає до насильства й стосується «історії та сьогодення», а вірш присвячено «боротьбі радянських солдатів із нацистами», і він поширив його, щоб показати, як «російська армія стала схожою на фашистську».  

31 травня 2022 року Наглядова рада прийняла апеляцію до розгляду. Після того, як Наглядова рада обрала цей допис для перевірки, Meta вирішила, що її попереднє рішення видалити контент було помилковим, і відновила допис на платформі, але заблюрила світлину в дописі та аргументувала це тим, що на фото показано насильницьку смерть людини. Екран попередження містив текст «потенційно неприйнятний контент: ця світлина може містити зображення сцен насильства» та пропонував користувачам два варіанти: «Докладніше» й «Переглянути світлину».

Про які порушення правил контенту зазначала мета

Meta забороняє «агресивні» чи «принизливі» висловлювання, спрямовані проти людей або груп на підставі їхніх характеристик (зокрема національності) з особливим захистом. «Принизливі висловлювання» включають «безумовні твердження про поведінку, узагальнення або порівняння на адресу… злочинців, що скоїли злочини насильницького чи сексуального характеру». 

Meta забороняє «погрози смерті (та інших форм насильства високого ступеня тяжкості)», де «загроза» визначається, серед іншого, як «заклики до насильства високого ступеня тяжкості» та «заяви, що пропагують насильство високого ступеня тяжкості». Але компанія дозволяє публікацію контенту з «нейтральним посиланням на потенційний результат дії».

«Зображення насильницької смерті людини чи людей через нещасний випадок або вбивство» має приховувати екран попередження.

Позиція наглядової ради

Чому Наглядова рада обрала цю справу для розгляду? 

Видалення зазначеного допису викликало серйозне занепокоєння у суспільстві щодо реалізації права на власну думку, особливо в контексті війни. Соціальні мережі є важливою платформою для людей, які постраждали від війни, щоб ті могли висловлювати власні думки щодо конфлікту та поширювати інформацію. Такі обмеження права на власну думку особливо зачепили українських користувачів, яких блокують за дописи про військове вторгнення. Тож компанії, що володіють соціальними мережами, мають приділяти особливу увагу захисту прав таких користувачів.

У своєму рішенні від 16 листопада 2022 року Наглядова рада зробила висновок про те, що контент не порушував правила  Стандартів, на які посилається Meta.

  • Щодо мови ворожнечі

Наглядова рада наголосила на тому, що історичні паралелі у дописі проводяться, адже російські солдати діяли як нацисти в певний час і в певному місці (під час війни в Україні). І вони згадані в дописі не через їхню національність, а через їхні дії як учасників війни. У цьому контексті зобов’язання компанії Meta щодо прав людини та Стандарт щодо мови ворожнечі не захищають солдатів від звинувачень у грубих правопорушеннях і не можуть заборонити провокаційні порівняння їхніх дій з історичними подіями. 

Тож порівняння скоєних російськими солдатами злочинів зі свавіллям нацистів у контексті вторгнення росії в Україну є припустимим. Адже приписування певних дій (ґвалтування, вбивства, катування) та порівняння вчинків російських солдат в Україні з іншими арміями, які вчиняли схожі військові злочини (злочини німецьких нацистів) є «обґрунтованими» твердженнями, що пов’язані з поведінкою під час конкретного конфлікту.

Також Наглядова рада вказала, що уривки вірша «Убий його!» не слід вважати «агресивними висловлюваннями», тому що в загальному контексті допису зрозуміло, що автор допису таким чином привертає увагу читачів до циклічно повторюваного насильства, а не закликає до нього.

  • Щодо насильства та підбурювання 

Наглядова рада констатує, що речення «українці теж захочуть повторити… та зможуть повторити» не закликає до насильства та не пропагує його. У цьому фрагменті допису лише стверджується, що українці можуть відреагувати на дії російської армії так само жорстоко, як і радянські солдати реагували на дії нацистів під час Другої світової війни. Тож це є «нейтральним посиланням на потенційний результат», яке дозволене політикою щодо насильства та підбурювання.

Щодо вірша, Наглядова рада вважає, що уривки вірша можна розтлумачити як опис душевного стану, а не заохочення до насильства. Ці уривки мають ширший сенс, адже попереджають про можливість повторення історії в Україні. Вірш є мистецьким і культурним посиланням і автор допису використовує уривки вірша як риторичний прийом для передачі своїх ідей, а не заохочення намірів. 

Тож допис не порушує вимоги Стандарту щодо насильства та підбурювання, оскільки його основний намір у контексті війни – попередження про циклічні прояви насильства. 

  • Щодо зображення сцен насильства

Наглядова рада більшістю голосів дійшла висновку, що екран попередження не слід було застосовувати, адже на світлині зображено людину, яка нерухомо лежить на вулиці. На тілі не видно жодних ран, відсутні чіткі візуальні ознаки насильства. Отже, вимоги Політики щодо зображення сцен насильства не порушено.

Значення рішення наглядової ради 

Рішення Наглядової ради дає розуміння того, що сьогоднішні події, – військове вторгнення росії в Україну – змушують компанії-власників соціальних мереж переосмислювати свої цінності та права людини в контексті війни та зважати на потреби суспільства. 

Так, щодо відповідності контенту цінностям компанії Meta, Наглядова рада вказала, що у цій справі контент не становив реального ризику для «Гідності» та «Безпеки» російських солдат, що виправдало б нехтування «Правом на власну думку». У контексті військового вторгнення росії в Україну, Meta повинна надати постраждалим від війни користувачам можливість обговорити її наслідки. 

Щодо дотримання зобов’язань компанії Meta щодо прав людини Наглядова рада оцінила чи дотримане право на свободу вираження поглядів. Щоб встановити, чи дотримане воно, необхідно проаналізувати чи відповідають обмеження, які застосувала компанія Meta до автора допису, вимогам щодо законності, законної мети, необхідності та пропорційності. 

Наглядова рада стала на сторону автора допису, виходячи із такого:

  • ЩОДО ЗАКОННОСТІ ВИДАЛЕННЯ ДОПИСУ Наглядова рада зазначила: користувачі повинні розуміти, що дозволено, а що заборонено, правила мають бути доступними, зрозумілими та оприлюдненими. Вони мають бути інтегрованими в загальнодоступний текст правил, а не міститися виключно у внутрішніх правилах для модераторів. Декотрі правила та роз’яснення, на які посилалася Meta, були деталізовані лише у внутрішніх правилах (наприклад, якими саме є ознаки насильницької смерті та що таке нейтральні посилання на потенційний результат). Тож доступ до них є лише у модераторів, але не у користувачів платформи. 
  • ЩОДО ЗАКОННОЇ МЕТИ Наглядова рада наголосила, що захист росіян від ненависті є законною метою, на відміну від  захисту «російських солдатів» від звинувачень у правопорушеннях. Адже російські солдати зазнають утисків через свої дії як учасники бойових дій під час війни, а не через їхню національність. 

Наглядова рада зазначає, що сьогодні існують складнощі, пов’язані з тим, як проводити оцінку агресивних висловлювань у дописах в контексті війни. Вторгнення росії в Україну визнане незаконним в усьому світі, і проти таких актів агресії дозволено застосовувати силу з метою самозахисту. Тож Наглядова рада закликала компанію Meta переглянути свої політики, щоб врахувати в них обставини незаконного військового втручання.

  • ЩОДО НЕОБХІДНОСТІ ТА ПРОПОРЦІЙНОСТІ Наглядова рада вважає, що попри контекст незаконного військового вторгнення росії в Україну, коли теоретично провокаційні висловлювання можуть посилити напругу, цей контент навряд чи суттєво сприятиме загостренню насильства. Тож початкове видалення контенту та використання попереджувального екрану лише перешкоджає свободі вираження поглядів і не є потрібною та пропорційною реакцією компанії.

Рекомендації Наглядової ради

За результатами розгляду цієї справи Наглядова рада рекомендує Meta:

  1. Внести зміни в публічний Стандарт спільноти щодо насильства та підбурювання з роз’ясненням, що таке контент, який містить «нейтральне посилання на потенційний результат» та зазначити, що такий контент дозволений для публікації. Завдяки цьому роз’ясненню було б зрозуміло, що речення «українці теж захочуть повторити… та зможуть повторити» не закликає до насильства та не пропагує його, а лише є «нейтральним посиланням на потенційний результат» та попереджає про циклічні прояви насильства. 
  2. У публічний Стандарт спільноти щодо зображення сцен насильства слід додати пояснення, як компанія Meta тлумачить зображення «насильницької смерті людини». Адже у своїх внутрішніх правилах для модераторів контенту Meta називає «ознаками насильницької смерті» графічні зображення «наслідків насильницької смерті, коли жертва виглядає мертвою або вочевидь недієздатною, а також коли є додаткові візуальні ознаки насильства», як-от «кров або рани на тілі, кров навколо жертви, роздуте чи знебарвлене тіло або тіла, викопані з місць поховання». 

У внутрішніх правилах пояснено, що тіла без «будь-яких видимих ознак насильницької смерті» або без «принаймні однієї ознаки насильства» не слід розглядати як випадки «насильницької смерті». Якби публічні правила містили таке саме пояснення, було б зрозуміло, що світлину з допису з зображенням людини, яка нерухомо лежить на вулиці, на тілі якої не видно жодних ран та ознак насильства, не можна віднести до зображення «насильницької смерті людини» і немає потреби застосовувати до неї попереджувальний екран. 

  1. Компанія Meta має продовжити розробку інструментів налаштування за допомогою яких користувачі Facebook та Instagram у віці від 18 років самостійно зможуть ухвалити рішення щодо перегляду конфіденційних сцен насильства з екранами попередження чи без них.

Фактично, Наглядова рада рекомендує компанії Meta виробити Політику щодо війни. Суттєвих змін з 24 лютого 2022 року в правила Meta внесено не було, а регулювання так і триває за стандартами, які можна застосовувати у мирний час, але які потребують ґрунтовного редагування в час війни. 

Тож сьогодні існує нагальна необхідність для таких компаній, як Meta, переглянути свою політику та адаптувати її під обставини сьогодення, коли у світі існують незаконні військові вторгнення та необхідність для постраждалих від війни обговорити їх наслідки та висловити свої думки, у тому числі, користуючись такими платформами, як Facebook та Instagram. 

Повний текст рішення Наглядової ради англійською (оригінал) та українською (переклад) мовами доступний за посиланням.