Активісти вимагають не пропустити нечéсть до ВСУ

September 13, 2017

Напередодні першого засідання Вищої ради правосуддя із розгляду матеріалів переможців конкурсу у Верховний Суд громадськість показала Президенту нечéсть, яка нівелює увесь конкурс та дискредитує судову реформу. Нечéстю активісти назвали тих 30 кандидатів, які попри негативні висновки Громадської ради доброчесності, стали переможцями конкурсу.

Недоброчесні переможці конкурсу у суддівських мантіях та масках усілякої нечисті разом із активістами Реанімаційного Пакету Реформ, Кампанії ЧЕСНО.Фільтруй суд!, Центру протидії корупції, Автомайдану, Фундації DeJuRe прийшли під Адміністрацію Президента нагадати про політичну відповідальність Президента за оновлення суддівської системи, адже саме Президент своїм підписом може пропустити всіх цих недоброчесних кандидатів до нового Верховного Суду. Після цього нечéсть у мантіях рушила ходою до будівлі ВСУ, яке після обрання суддів, має перейти новому Верховному Суду.

Чверть із 120-ти переможців конкурсу отримали вето від громадськості. Ці кандидати подавали неправдиві відомості в деклараціях, брали участь у політичних переслідуваннях, забороняли мирні зібрання під час Революції гідності, виносили політично вмотивовані рішення, грубо порушували рішення Європейського суду із прав людини та права людини, протидіяли очищенню судової влади або ж не можуть пояснити походження власних статків. Призначення таких кандидатів однозначно негативно вплине на рівень довіри до судової влади і поставить під загрозу всю судову реформу.

Після конкурсного відбору, проведеного ВККС, Вища рада правосуддя має розглянути переможців та подати на підпис Президенту фінальний список майбутніх суддів Верховного Суду. Закон дає право Вищій раді правосуддя відмовити у внесенні подання Президенту про призначення кандидата суддею у випадку обґрунтованого сумніву в його доброчесності і професійній етиці або якщо його призначення негативно вплине на рівень довіри до судової влади. Саме тому громадськість напередодні першого засідання ВРП з цього питання продемонструвала нечестивих кандидатів та нагадала Президенту про його політичну відповідальність за судову реформу.

Вже 14 вересня Вища рада правосуддя розпочне розгляд матеріалів кандидатів у Верховний Суд. Вища кваліфікаційна комісія після восьми місяців конкурсу обрала 120 переможців, 30 з яких отримали негативні висновки від Громадської ради доброчесності та не призначати їх вже неодноразово закликала громадськість. Очистити список майбутніх суддів Верховного Суду від цих людей ще може Вища рада правосуддя.