ЦЕДЕМ подав зауваження до універсального періодичного огляду ООН щодо України

April 24, 2017

ЦЕДЕМ спільно з Артиклем 19 та провідними українськими медійними громадськими організаціями (Міждисциплінарний науково-освітній центр щодо протидії корупції, Центр інформації про права людини, Платформа прав людини та Інститут розвитку регіональної преси) підготував зауваження до майбутнього третього циклу універсального періодичного огляду (УПО) стосовно України. Цей моніторинг буде розглянутий Радою з прав людини на сесії у листопаді 2017 року.

УПО був створений відповідно до резолюції Генасамблеї ООН №60/251, ухваленої 15 травня 2006 року. Це спільний процес, який передбачає огляд стану справ щодо прав людини в усіх країнах-членах ООН. Кінцева мета цього механізму – покращити захист прав людини у всіх країнах та запобігати порушенням прав людини, де б вони не відбувалися.

Зауваження, подані ЦЕДЕМ, стосуються тематики свободи висловлювання та узгодження українських норм зі статтями 19 і 20 Міжнародного пакту про громадянські і політичні права. Як вказано у зауваженнях, занепокоєння викликають такі питання:

  • Напади на журналістів, працівників медіа та активістів
  • Плюралізм у медіа
  • Обмеження свободи висловлювання, пов’язані з національною безпекою
  • Доступ до публічної інформації
  • Свобода висловлювання в Криму та на Донбасі

Підписанти зауважень надали свої рекомендації, які Україні варто впровадити упродовж наступного періоду моніторингу, аби покращити становище зі свободою висловлювання та свободою інформації. Пріоритетні рекомендації включають:

  • Органам державної влади публічно, однозначно та систематично засуджувати всі акти насильства і нападів на журналістів, інших працівників засобів масової інформації, та активістів;
  • Внести поправки в Закон України «Про реформування державних і комунальних друкованих засобів масової інформації» і Закон України «Про суспільне телебачення і радіомовлення України» для забезпечення реформування державних ЗМІ відповідно до міжнародних стандартів, гарантуючи українському населенню доступ до об’єктивних медіа.
  • Гарантувати, що законодавство спрямоване на протидію російській пропаганді не використовується для необґрунтованого обмеження права свободи слова, в тому числі гарантувати, що розповсюдження фільмів і іншого медіа контенту обмежуватиметься тільки на підставі рішення суду та індивідуальних доказів, що такі обмеження необхідні та відповідають законній меті.
  • Гарантувати, що будь-який майбутній механізм спрямований на блокування інтернет-контенту відповідатиме вимогам необхідності, пропорційності, і здійснюватиметься лише на підставі рішення суду.
  • Створити незалежний орган нагляду за дотриманням законодавства про доступ до інформації з достатніми фінансовими ресурсами; і вжити відповідні заходи для забезпечення його політичної незалежності.
  • Ухвалити проект Закону №4038а Закон “Про захист викривачів та розкриття інформації про шкоду або загрозу суспільним інтересам”.

Організації-підписанти переконані, що ці основні кроки створять прозоріше медіасередовище в Україні і суттєво покращать рівень свобод, гарантованих громадянам України.

Повний текст зауважень читайте за посиланням.