ЦЕДЕМ представляє оновлену Концепцію запровадження відсоткового механізму в Україні

July 31, 2020

Центр демократії та верховенства права разом з експертами Українського незалежного центру політичних досліджень оновили Концепцію запровадження відсоткого механізму в Україні, який розробляється у рамках проєкту «Ініціативна секторальної підтримки громадянського суспільства України». 

Документ описує механізм фінансової підтримки неприбуткових організацій, іноземний досвід запровадження такого механізму, його переваги, а також містить перелік основних питань щодо його роботи в Україні.

Концепція запровадження відсоткового механізму в Україні була оновлена та доповнена за результатами численних онлайн-зустрічей, а також зустрічей офлайн, що були проведені 23 січня та 19 лютого 2020 року,  на яких були присутні численні представники громадських та міжнародних організацій.

Відсотковий механізм полягає у наданні громадянам права на власний розсуд розпоряджатися законодавчо визначеним відсотком сплаченого податку з доходу для фінансування обраних неприбуткових організацій.

Відповідно до концепції, платникам податку на доходи фізичних осіб пропонується скерувати 2% від вже сплаченого податку на розвиток однієї або двох неурядових організацій. Передбачено, що громадянин зможе скористатися механізмом через заповнення спеціальної форми в електронному кабінеті платника податків та за допомогою додатку “Дія”. 

У Концепції міститься інформація про те, які саме організації можуть бути отримувачами такого відсотку, перелік вимог до таких організацій, механізми перерахування та отримання коштів. У Концепції також зазначається про необхідність запровадження обов’язкового фінансового звітування для організацій за кошти, які надійшли на її користь, та згадано про розробку інформаційної політики щодо механізму користування таким інструментом.

Під час розробки Концепції враховували та спирались на іноземний досвід запровадження механізму відсоткового відрахування, який вже успішно був реалізований у ряді країн: Угорщині, Словаччині, Литві, Польщі, Італії, Румунії та Молдові.

Ознайомитися з повним текстом Концепції запровадження відсоткового механізму в Україні можна за посиланням (українська версія).

У випадку, якщо ви маєте пропозиції та коментарі, або якась інформація потребує виправлення чи уточнення, будь ласка, напишіть на електронну скриньку: diana.nalyvanna@gmail.com.

Розробка Концепції запровадження відсоткового механізму в Україні здійснюється в рамках проєкту «Ініціатива секторальної підтримки громадянського суспільства України», який реалізується Консорціумом у складі ІСАР Єднання, Українським незалежним центр політичних досліджень (УНЦПД) та Центром демократії та верховенства права (ЦЕДЕМ), завдяки щирій підтримці американського народу, наданій через Агентство США з міжнародного розвитку (АМР США).