Соціальна допомога ціною відкритих персональних даних

October 31, 2019

29 жовтня 2019 року у Раді зареєстрували Проект Закону “Про внесення змін до деяких законів України щодо обробки та оприлюднення персональних даних” (Проект №2333, н.д. Галина Третьякова, Вадим Струневич, Олег Арсенюк, Сергій Гривко та ін.). 

Законопроект стосується обробки персональних даних фізичних осіб, які звертаються або користуються соціальними виплатами за рахунок публічних фінансів, тобто за рахунок Державного бюджету  та/або державних цільових фондів. 

Передовсім, проект Закону встановлює автоматичну згоду фізичної особи на обробку  персональних даних у випадку, коли вона звертається до суб’єкта владних повноважень (орган державної влади, місцевого самоврядування тощо) з приводу призначення, зміни чи припинення соціальних виплат. 

Ба більше, передбачається, що інформація про осіб, які отримуватимуть соціальні виплати, підлягатимуть оприлюдненню у формі відкритих даних. Зокрема, публікуватимуться:

  • прізвище, ім’я, по-батькові фізичної особи; 
  • місце проживання (населений пункт); 
  • підстави отримання соціальних виплат, що здійснюються за рахунок публічних фінансів; 
  • дата набуття права на отримання соціальної виплати; найменування установи, що здійснює облік, нарахування та виплату коштів такій особі.

Автори проекту обґрунтовують цей крок тим, що існує достатньо фактів, коли пільги та виплати отримують особи, які претендують на такі виплати незаконно або без достатніх правових підстав. І щоби мати можливість ретельно перевіряти підстави отримання соціальних виплат, депутати пропонують регламентувати автоматичну згоду на обробку згаданих персональних даних осіб, які тільки звернулись за отримання таких виплат, а також – обробку персональних даних без згоди осіб, які вже отримують ці виплати. 

Нині, згаданий проект опрацьовується в Комітеті з питань цифрової трансформації. 

Картка законопроекту: http://w1.c1.rada.gov.ua/pls/zweb2/webproc4_1?pf3511=67215.