Завершилася ініціатива з розвитку мереж/спільнот/організацій через використання інструментів організаційного коучингу

May 9, 2023

28 квітня відбувся підсумковий захід ініціативи стабілізації та розвитку мереж/спільнот/організацій через використання інструментів організаційного коучингу. Під час зустрічі лідери й лідерки ОГС, що долучилися до Програми, презентували власні досягнення та ділилися інсайтами з організаційного розвитку.

На початку заходу Анна Ісічко, заступниця виконавчої директорки ЦЕДЕМ та координаторка проєкту «Ініціатива секторальної підтримки громадянського суспільства України», наголосила на тому, що важливо приділяти час та увагу організаційному розвитку навіть у такі непрості часи, адже це дозволяє досягати більших успіхів.

Першим етапом Програми був відбір організацій, мереж і спільнот на навчання. Загалом до навчальних сесій долучилися 15 організацій з мережевою складовою та 15 організацій, які мали бажання масштабуватися та створювати мережі й формувати спільноти задля того, щоб реагувати на виклики.

Навчальний блок складався з шести тем. Учасники й учасниці й отримали основну інформацію про те, як можна стабілізувати організації, мережі й спільноти, а також що та як саме далі робити, якщо ми дійсно бажаємо розвитку й своїм командам, і своїм організаціям чи мережам, проте маємо умови невизначеності чи переживаємо кризові ситуації. 

Під час проходження навчання запрошені лектори розповіли, як зберегти команди в умовах невизначеності та досягати поставлених цілей, як працювати з нагальними запитами в форматі Lean Coffee та як використовувати фасилітаційні інструменти для підтримки роботи команди. На окремих зустрічах лідери та лідерки організацій-учасниць Програми обговорювали важливі для них запити та обмінювалися досвідом.

Олена Матвійчук, організаційний та екзистенційний коуч, координаторка Менторських програм, зазначає: «Ми з учасниками Програми також напрацьовували рекомендації, на що варто звернути увагу громадським організаціям, які хотіли б спробувати підвищити свою спроможність саме зараз, в умовах війни. Також сформували окремі рекомендації для донорських структур: на що варто звертати увагу, коли ми кажемо про організаційний розвиток, і чому насправді це так важливо – його підтримувати. Важливо забезпечувати компонент супроводу, адже коли ми запроваджуємо якісь тверді проєкти – також важливо підтримувати й м’які навички.»

За словами Олени Матвійчук, оскільки ця ініціатива була експериментальною, важливо було також напрацювати певні рекомендації для тих організацій та людей, які захочуть втілювати схожу програму. Тож надалі організатори в окремих матеріалах ділитимуться своїми напрацюваннями.

«Ініціатива вийшла успішною, за що величезне дякую всім командам, які пішли на цей шлях і дійсно зуміли побороти дуже багато викликів, що стосуються і структури, й культури в організації, та досягти, як на мене, прекрасних результатів, – додала Олена Матвійчук. – Також дякую Центру демократії та верховенства права за довіру та “Ініціативі секторальної підтримки громадянського суспільства України” за підтримку.» 

Читайте більше про історії організацій, мереж і спільнот, які долучилися до Програми, у Журналі.

Захід відбувся в межах проєкту «Ініціатива секторальної підтримки громадянського суспільства України», що реалізується ІСАР Єднання у консорціумі з Українським незалежним центром політичних досліджень (УНЦПД) та Центром демократії та верховенства права завдяки щирій підтримці американського народу, наданій через Агентство США з міжнародного розвитку.