Додаткові 10,6 мільярда гривень у Держбюджет за 2020 рік: підвищення акцизів на тютюнові вироби працює

February 12, 2021

За даними Держказначейства, протягом 2020 року до Державного бюджету надійшли рекордні 54,7 мільярда гривень від акцизного податку на вироблені в Україні та ввезені тютюнові вироби. Для порівняння, у 2019 доходи від тютюнових акцизів склали 44,1 млрд грн. Разом з тим, знизилось і споживання тютюнових виробів у країні.

Цей результат став можливим завдяки ефективній політиці зростання акцизів на тютюнові вироби. Саме таку політику рішучих дій для подолання тютюнової епідемії в Україні послідовно відстоює Центр демократії та верховенства права та наші партнери у сфері громадського здоров’я. Водночас, ми виступаємо і за нецінові заходи, як-то заборона реклами електронних пристроїв для куріння та європейські вимоги до медичних попереджень на упаковках.

Додаткові надходження від тютюнових акцизів (10,6 млрд) фактично забезпечили 60% обсягу коштів з COVID-фонду (17,8 млрд), які використав МОЗ за 2020 рік.

Разом з цим, дедалі менше споживання тютюнових виробів сприяє більшій очікуваній тривалості життя людей та зберігає їхнє здоров’я.

Зростання надходжень підтверджує обґрунтованість плану щорічного зростання ставок тютюнових акцизів на 20% до 2025 року, визначеного чинним законодавством.

Крім того, Верховна Рада України ухвалила ефективне рішення: з 1 січня 2021 р. гармонізувала акцизні ставки на тютюнові вироби для електричного нагрівання (ТВЕН) сигарети для IQOS, glo) і сигарили до рівня сигарет.

За розрахунками Київської школи економіки, такий крок принесе Держбюджету 7 млрд грн у 2021 від акцизу на ТВЕН.

Окрім наповнення Держбюджету, ухвалене рішення допоможе знизити доступність ТВЕН для дітей. Адже чинне законодавство дозволяє рекламу та продаж тютюнових виробів для електричного нагрівання дітям.

Для нас як громадськості ключовим завданням є відстоювання національних інтересів України. Тому ми переконані, що ухвалене рішення про гармонізацію акцизу на ТВЕН та сигарили до рівня сигарет необхідно захистити.

Результати акцизної політики доводять: немає підстав створювати податкові преференції для ТВЕН за рахунок зниження акцизу.

За матеріалами ГО “Життя”