Ціна, як і Закон, одна для всіх

December 17, 2020

Верховна Рада України прийняла в цілому Закон “Про внесення змін до Податкового кодексу України та інших законів України щодо забезпечення збору даних та інформації необхідних для декларування окремих об’єктів оподаткування”.

Цікаво, що на стадії доопрацювання законопроекту до ІІ читання у Комітеті з питань фінансів, податкової та митної політики група народних депутатів внесла пропозицію щодо зниження акцизів (ставок податку) на сигарили та тютюнові вироби для електричного нагрівання (ТВЕН), які були попередньо встановлені Законом про внесення змін до Податкового кодексу №466-ІХ від 16 січня 2020 року  та мали набрати чинності з 01 січня 2021 року.

Саме цей Закон започаткував оподаткування рідин для електронних сигарет, ТВЕН і сигарил на рівні не нижчому за сигарети.

Правка №175 про зміну ставок податку на сигарили та ТВЕН була врахована Комітетом, тож якби її підтримав парламент, Державний бюджет України у 2021 році не отримав би значних коштів через здешевлення акцизу на сигарили та ТВЕН.

Однак, під час розгляду законопроекту у ІІ читанні, народні депутати  відхилили правку про зниження акцизів.

Принагідно зауважимо, що тільки у першому півріччі Держбюджет України отримав рекордні 19.7 мільярда гривень надходжень завдяки підвищенню акцизів на сигарети з початку 2020 року.

 У грудні 2017 року Україна, виконуючи міжнародні зобов’язання за Угодою про асоціацію, запровадила семирічний план  підвищення акцизів на тютюнові вироби. Відповідно, до 2025 року тютюновий акциз повинен зростати щонайменше на 20% щорічно, і, таким чином, заплановано досягнути мінімального європейського рівня оподаткування сигарет, який становить 90 євро на 1000 штук.

Правка №175 є вже не першою спробою протягнути зниження акцизів на тютюнові вироби.

За словами Гліба Колесова, юриста Центру демократії та верховенства права, експерти щоразу з пильністю зустрічають черговий законопроект про зміни до Податкового кодексу, адже практика протягування в проєкт лобістських правок на стадії його доопрацювання між першим та другим читанням стала, на жаль, усталеною.

Нагадуємо, що у Верховній Раді України також зареєстровано комплексний антитютюновий законопроект №4358, спрямований на імплементацію в національне законодавство Директиви 2014/40/ЄС із акцентом на охорону здоров’я населення від шкідливого впливу тютюнових виробів.