Чи буде наступний Президент реформатором? – підсумки дискусії

February 28, 2019

Представники найрейтинговіших кандидатів у Президенти України вибірково підтримують пріоритети Реанімаційного Пакету Реформ. Про це свідчать результати публічної дискусії з представниками кандидатів у Президенти “Порядок денний реформ для України”, яку організував РПР 27 лютого 2019 року.

Участь в дискусії взяли народні депутати, які уповноважені представляти кандидатів у Президенти від їхнього імені. Кандидата в Президенти Олега Ляшка представляв Віктор Галасюк, Марія Іонова презентувала позицію Петра Порошенка, Тетяна Острікова виступала від імені Андрія Садового, Віктор Чумак представляв Анатолія Гриценка, Альона Шкрум – Юлію Тимошенко.

Обговорення пріоритетів реформ розпочалося з виступу співголови Ради РПР та члена правління Центру політико-правових реформ Юлії Кириченко стосовно конституційних повноважень і політичних можливостей Президента.

“Одне із завдань РПР – підвищити свідомий вибір суспільства, коли виборець буде підтримувати саме політичну програму кандидата”, – наголосила експерт.

“Усвідомлений вибір – це підтримка виборцем кандидата, незважаючи на певні його помилки у майбутньому”, – додала вона.

Віктор Плахута, виконавчий директор Фонду “Вільна Україна”, представив чотири основні пріоритети Реанімаційного Пакету Реформ у сфері національної безпеки. Зокрема, він наголосив: СБУ слід позбавити ряду невластивих їй функцій:

“Необхідно деполітизувати Службу, залишити в її компетенції лише ті положення, які безпосередньо стосуються сфери безпеки: контррозвідка, кіберзахист тощо”.

Представники всіх кандидатів заявили про свою підтримку курсу України на вступ до НАТО. Щодо ключових пріоритетів РПР, Віктор Галасюк зазначив, що кандидат у президенти Олег Ляшко виступає за створення ЦОВВ для формування та реалізації державної оборонної політики, а також переведення частини Державного оборонного замовлення у сферу публічних закупівель.

Віктор Чумак підтримав усі чотири пункти, Марія Іонова висловилася за необхідність покращення житлового забезпечення військовослужбовців; Альона Шкрум виступила на підтримку першого, третього та четвертого пунктів пріоритетів РПР.

Микола Хавронюк, член правління Центру політико-правових реформ, говорив про три ключові цілі РПР у сфері верховенства права. Він звернув увагу, що необхідно змінити алгоритм формування органів для відбору суддів, а також оновити керівний склад антикорупційних органів.

“Зміна лише персоналій не допомагає, нам потрібно змінювати механізми формування цих органів, щоб їх представляли абсолютно незаангажовані люди. Необхідні кардинальні зміни у правовій сфері”, – наголосив Хавронюк.

Віктор Чумак та Тетяна Острікова підтримали всі три пункти пріоритетів РПР, водночас Альона Шкрум схвалила лише перший та другий пункти.

Марія Іонова серед трьох пріоритетів прямо підтримала тільки необхідність ратифікації Римського статуту, додавши, що судова реформа має бути продовжена. Віктор Галасюк також висловився лише за ратифікацію Римського статуту, заявивши про необхідність повного оновлення суддівського та прокурорського корпусів.

Про чотири головні пріоритеті РПР у сфері виборчої реформи розповіла Ольга Айвазовська, голова правління Громадянської мережі ОПОРА. Вона звернула увагу на необхідність ухвалення закону щодо всеукраїнського референдуму:

“Після рішення Конституційного суду (26 квітня 2018 року Конституційний Суд України визнав неконституційним Закон України “Про всеукраїнський референдум” – РПР) відсутня законодавча база для будь-якої ініціативи щодо проведення референдуму, а вона рано чи пізно може виникнути”, – сказала Айвазовська.

Тетяна Острікова підтримала всі тези РПР, а Марія Іонова зазначила, що команда Петра Порошенка “в цілому за врегулювання питання референдуму”, але інші пріоритети РПР є дискусійними і потребують додаткового вивчення.

Альона Шкрум підтримала запровадження ефективних санкцій за порушення виборчого законодавства (законопроект № 8270), проте заявила, що у команди Юлії Тимошенко є своє бачення виборчої системи, яке повністю не збігається з пропозицією РПР.

Віктор Галасюк прямо заявив лише про необхідність переходу до пропорційної виборчої системи, водночас Віктор Чумак підтримав запровадження ефективних санкцій за порушення виборчого законодавства, а також обмеження передвиборної агітації на ТБ та радіо.

Юрій Ганущак, директор Інституту розвитку територій, презентував чотири топ-пріоритети РПР у сфері публічного управління. Під час свого виступу він закликав спікерів сфокусувати відповіді саме на місцевому самоврядуванні.

Марія Іонова підтримала завершення адміністративно-територіальної реформи та розширення бюджетних повноважень органів місцевого самоврядування,

проте Віктор Галасюк, Віктор Чумак і Тетяна Острікова не стали прямо підтримувати чи критикувати пріоритети РПР.

Ключові пріоритети РПР у сфері економічного розвитку представив Ігор Бураковський, голова правління Інституту економічних досліджень та політичних консультацій. Він акцентував на необхідності проведення реформи податкової та митної служб: “Треба  подивитися, як вони працюють, як співпрацюють з бізнесом. І що ви думаєте з приводу створення єдиного аналітичного органу з розслідування економічних злочинів?”.

Віктор Галасюк не став прямо висловлюватись за жоден з пріоритетів РПР; Віктор Чумак і Тетяна Острікова підтримали усі, Марія Іонова прямо підтримала другий та третій пункти пріоритетів РПР.

Інформаційним партнером публічної дискусії з кандидатами у Президенти виступило “Українське радіо”.

Захід організований Реанімаційним Пакетом Реформ в рамках програми з інституційної розбудови Центру демократії та верховенства права, що здійснюється за фінансової підтримки Швеції.