У ВРУ зареєстрували пропозицію змінити статтю 277 Цивільного кодексу та повернути презумпцію недостовірності негативної інформації

January 27, 2023

24 січня 2022 року у Верховній Раді України зареєстрували законопроєкт № 8330 про повернення до статті 277 Цивільного кодексу України частини щодо презумпції вини відповідача у спорах щодо визнання інформації недостовірною.

Авторка законопроєкту Антоніна Славицька від фракції “ОПЗЖ” пропонує повернути до статті 277 ЦК, яка стосується спростування недостовірної інформації, частину 3, за якою: “Негативна інформація, поширена про особу, вважається недостовірною, якщо особа, яка її поширила, не доведе протилежного.”

Частину 3 було виключено законом, який приводив законодавство у відповідність до Закону України “Про доступ до публічної інформації” та нової редакції Закону України “Про інформацію” 2011 року. 

Ініціаторка законопроєкту № 8330 фактично пропонує поновити дію частини 3 та повернути “презумпцію вини відповідача”.

Аргументують це тим, що проєкт розроблено з метою забезпечення належного механізму реалізації захисту громадянами честі, гідності та ділової репутації. Частина 3 має зняти з позивача обов’язок доводити те, що інформація про нього є недостовірною. 

Втім, якщо такі зміни внесуть, то у справах про спростування недостовірної інформації будь-яку негативну інформацію суд буде розглядати як недостовірну. Обов’язок довести, що ця негативна інформація відповідає дійсності і є достовірною, буде покладений на поширювача інформації, тобто на відповідача. Повернення такої норми може стати інструментом тиску на журналістів-розслідувачів та етичні органи. 

Нагадаємо, що саме на підставі статті 277 політики Андрій Лесик та Євген Червоненко у 2019 році судилися з Центром демократії та верховенства права, не погоджуючись  з рішенням Незалежної Медійної Ради, яка знайшла у їхніх словах на каналі NewsOne мову ворожнечі та російську пропаганду. У відповідь на це рішення політики подали позов до суду на Центр демократії та верховенства права, голову Незалежної медійної ради Наталію Лігачову та секретаря НМР і співзасновника ЦЕДЕМ Ігоря Розкладая. 11 липня 2019 року Шевченківський районний суд міста Києва повністю відмовив у задоволенні позовних вимог Андрію Лесику. Аналогічно 11 березня 2020 року суд відмовив і Червоненку.