Президент підписав закон щодо видачі тимчасових дозволів на мовлення на окремих територіях

January 10, 2018

9 січня 2018 року Президентом був підписаний Закон України «Про внесення змін до деяких законів України щодо тимчасових дозволів на мовлення в зоні проведення антитерористичної операції та прикордонних районах України», що запроваджує процедуру прискореної видачі дозволів на тимчасове мовлення в окремих, найбільш уразливих для інформаційного впливу, районах для того, щоб надати додаткову можливість місцевим українським телерадіокомпаніям мовити на цих територіях.

Закон поширюється на території з особливим режимом мовлення –  райони України, що межують з тимчасово окупованою територією України (Автономною Республікою Крим та містом Севастополем), райони Донецької і Луганської областей, а також прикордонні райони України, на які з територій сусідніх держав засобами ефірного наземного аналогового та/або цифрового телерадіомовлення поширюються програми держави-агресора.

Ця процедура буде здійснюватись Національною радою з питань телебачення і радіомовлення, дозволи будуть видаватись за заявковим принципом, безоплатно і строком на один рік.

Відповідні зміни будуть внесені до Законів України «Про радіочастотний ресурс України», «Про Національну раду з питань телебачення і радіомовлення», «Про дозвільну систему у сфері господарської діяльності», «Про телебачення і радіомовлення», зокрема останній буде доповнений термінами «дозвіл на тимчасове мовлення», «тимчасове мовлення», «території з особливим режимом мовлення».

Варто зазначити, що даний Закон є тимчасовим, оскільки має обмежений строк дії, а саме – період проведення антитерористичної операції та один рік після дня її завершення.

Текст закону: http://zakon5.rada.gov.ua/laws/show/2244-viii.