Проект Постанови, яка визнає трансляцію Чемпіонату світу порушенням прав громадян, не включено до порядку денного

May 17, 2018

15 травня 2018 року до порядку денного сесії не був включений Проект Постанови «Про недопущення трансляції в Україні заходів, що відбуватимуться на території Російської Федерації, якщо їх трансляція порушує законні права та інтереси громадян України» (Проект №8343, н.д. Ляшко О.В., Березюк О.Р., Мосійчук І.В., Лозовой А.С.).

Згідно з Проектом, Верховна Рада визнає, що у разі трансляції в Україні Чемпіонату світу з футболу 2018, який проводиться на території Росії, будуть порушені законні права та інтереси громадян внаслідок збройної агресії і тимчасової окупації Російською Федерацією частини території України.

У той же час, до порядку денного включено Проект Закону «Про внесення змін до Закону України “Про телебачення і радіомовлення” щодо інформаційної безпеки та протидії пропаганді держави-агресора» (Проект №7299, н.д. Сюмар В.П., Кондратюк О.К., Червакова О.В.). Законопроект, зокрема, містить положення про можливість Національної суспільної телерадіокомпанії України не здійснювати трансляцію заходу, в тому числі розважального і спортивного, який проводиться на території держави-агресора та/або держави-окупанта за умови, що така трансляція може містити елементи пропаганди та нести загрозу інформаційній безпеці України. При цьому, рішення про наявність вказаної загрози прийматиметься Правлінням Суспільного.

Суспільне ще з 10 лютого 2018 року відмовилось від трансляції Чемпіонату світу з футболу, права на які придбало в Європейської мовної спілки (EBU) у 2013 році. У свою чергу, остання має зобов’язання перед Міжнародною федерацією футболу (FIFA), оскільки придбала права на трансляцію ще в 2012 році на Чемпіонати світу в Росії (2018) та Катарі (2022). Відповідно до цих зобов’язань, трансляція Мундіалю повинна була забезпечуватись у 37 країнах Європи, серед яких була і Україна. При цьому, відмова UA:Першого від трансляції спричинила аналогічну реакцію у комерційних мовників. Зокрема, «Медіа Група Україна» подала позов про ануляцію попередніх домовленостей щодо субліцензійних прав на трансляцію.

Картка Проекту Постанови: http://w1.c1.rada.gov.ua/pls/zweb2/webproc4_1?pf3511=63977 .