Кампанія ЧЕСНО. Фільтруй суд! презентувала профайли суддів Одеської області

December 24, 2019

46% суддів першої інстанції у Одеській області є недоброчесними. Такі результати аналізу кампанії ЧЕСНО. Фільтруй суд!, презентованого 24 грудня в Одесі. За даними ЧЕСНО, ці судді порушили щонайменше один критерій доброчесності, тобто виносили сумнівні рішення, мають непрозорі статки, причетні до корупції або кримінальних проваджень, порушень прав людини, або ж порушували професійну етику.

Всього аналітики кампанії проаналізували 236 суддів першої інстанції Одеської області, 108 з яких не відповідають критеріям доброчесності, згідно методології руху.

Найбільше судді Одеської області порушили критерій прозорості статків – 93 особи. Як зазначив юрист кампанії ЧЕСНО. Фільтруй суд! Андрій Матат, типовими порушеннями, що були виявлені в ході аналізу стали значні розбіжності між майновими деклараціями суддів, відсутність у деклараціях нерухомості, де можна проживати.

Ще 14 суддів Одещини порушили критерій непричетності до ухвалення сумнівних рішень.

Серед суддів-порушників критерію непричетності до ухвалення сумнівних рішень активісти зазначили зокрема суддю Малиновського районного суду м. Одеси Сергій Черевко, який згідно з інформацією інтернет-видання “Українська правда”, у складі колегії суддів ухвалив вирок, яким виправдав Одеського міського голову Геннадія Труханова та інших фігурантів справи щодо заволодіння бюджетними коштами м. Одеси.

Також 14 суддів з-поміж проаналізованих порушили критерій непричетності до порушення прав людини. Серед них – суддя Білгород-Дністровського міськрайонного суду Одеської області  Олександр Боярський.  Так, суддя ухвалив рішення, яким скасував реєстраційний запис про право власності на належне особам майно та при цьому їх не залучив їх до участі у справі. Таким чином, як зазначається у рішенні, суддя порушив вимоги цивільного процесуального законодавства щодо обов’язку повідомлення про розгляд справи осіб, чиїх прав і обов’язків вона стосувалася.

Ще чотири служителі Феміди причетні до порушень норм професійної етики. Серед них, зокрема, активісти зазначили суддю Київського районного суду м. одеси Калашнікову Ольгу. Як вбачається з рішення Громадської доброчесності, суддя Калашнікова у період з 2011 по 2016 рік під час навчання у Національній школі суддів України регулярно ухвалювала судові рішення: за вищезазначений період суддя ухвалила 252 рішення. Таким чином, порівняння даних досьє і Єдиного державного реєстру судових рішень дало можливість Громадській раді доброчесності зробити припущення, що суддя фактично не проходила навчання.

Вісім з чинних суддів першої інстанції Одеської област причетні до вчинення корупційних або інших кримінальних правопорушень. Мова йде, наприклад  про суддю Білгород-Дністровського міськрайонного суду Анісімову Наталію, котра підозрюється у ймовірному сприянні діяльності терористичної організації та у заволодінні чужим майном шляхом обману.  Також даний критерій порушив суддя Овідопольського районного суду Одеської області Кириченко Павло. Як вбачається з реєстру судових рішень, суддя Кириченко підозрювався у вчиненні кримінального правопорушення, передбаченого ч.2 ст.190 КК України (шахрайство).

Профайли суддів кампанія ЧЕСНО. Фільтруй суд! опублікувала на своєму сайті та передасть Вищій кваліфікаційній комісії суддів та Громадській раді доброчесності для використання під час кваліфікаційного оцінювання суддів Одеської області.

Кампанія ЧЕСНО. Фільтруй суд! збирає інформацію за власною методологією з відкритих загальнодоступних джерел та не стверджує про вчинення особою правопорушення або її вину. Висновки ЧЕСНО про недоброчесність суддів є оціночними судженнями, що можуть не збігатися із офіційними рішеннями та висновками державних органів.