Кампанія ЧЕСНО. Фільтруй суд! презентувала профайли суддів Чернігівської області

June 11, 2020

28% суддів першої інстанції у Чернігівській області є недоброчесними. Такі результати аналізу кампанії ЧЕСНО. Фільтруй суд!, презентованого 11 червня 2020 року. За даними ЧЕСНО, ці судді порушили щонайменше один критерій доброчесності, тобто виносили сумнівні рішення, мають непрозорі статки, причетні до кримінальних правопорушень чи корупції, не дотрималися норм професійної етики або ж порушували права людини.


Всього аналітики кампанії проаналізували більш ніж 100 суддів першої інстанції Чернігівської області, 30 з яких не відповідають критеріям доброчесності, згідно з методологією руху. 

Найбільше суддів Чернігівської області порушили критерій прозорості статків27 осіб. Найпоширенішими серед фактів недоброчесності, що були виявлені в ході аналізу, стали значні розбіжності між майновими деклараціями суддів та відсутність у деклараціях нерухомості, у якій можна проживати. 

Два судді Чернігівщини порушили критерій непричетності до ухвалення сумнівних рішень. Мова йде, зокрема про суддю Деснянського районного суду м. Чернігова Юрія Кулініча та суддю Чернігівського окружного адміністративного суду Олександра Зайця. 

Так, за інформацією видання “Insider” та як вбачається з реєстру судових рішень, суддя Кулініч виправдав екс-керівника обласного управління МВС Едуарда Гребенюка у справі про розгін чернігівського Майдану 25 листопада 2013 року. Зазначене рішення судді Кулініча також було предметом розгляду Громадської ради міжнародних експертів під час участі судді у конкурсі до Вищого антикорупційного суду. Як зазначається у рішенні, у мотивувальній частині рішення суддя вдався до оцінки дій потерпілих, що свідчить про суб’єктиве ставлення судді до учасників кримінального провадження та могло вплинути на прийняте у підсумку рішення. 

Що ж до судді Зайця, то відповідно до рішення Третьої Дисциплінарної палати Вищої ради правосуддя, суддя  обмежив право громадян на проведення мирних зібрань. Олександр Заєць заборонив Чернігівській обласній організації політичної партії «Демократичний Альянс» проводити акції протесту на Красній площі міста Чернігова та прилеглих вулицях Шевченка, Магістратській, Гетьмана Полуботка і проспекті Миру в період Революції Гідності. З матеріалів ухвали вбачається, що суддя Заяць порушив норми процесуального права, оскільки не надав належної правової оцінки всім обставинам справи.

Один служитель Феміди причетний до порушень норм професійної етики. Даний критерій порушила суддя Чернігівського окружного адміністративного суду Ольга Ткаченко. Суддя у власній декларації доброчесності за 2016 та 2017 роки вказала, вона сама та члени її сім’ї не здійснювали витрат, що перевищують їхні доходи. Однак, відповідно до відомостей з майнової декларації за 2016 та 2017 роки, її річний дохід та дохід членів її родини склав 10 та 11 тис. грн відповідно. З урахуванням мінімальних необхідних витрат на проживання однієї людини, виникають сумніви у достовірності твердження судді щодо відсутності витрат, які б перевищили вказані річні доходи. 

Один суддя першої інстанції Чернігівської області причетний до порушення прав людини згідно методології ЧЕСНО. Фільтруй суд!. Мова йде про суддю Новозаводського районного суду міста Чернігова Олександра Деркача. Згідно з рішенням Вищої ради правосуддя, суддя Деркач постановив ухвалу, якою задовольнив клопотання про проведення позапланової виїзної ревізії фінансово-господарської діяльності Мринської сільської ради Носівського району Чернігівської області, не зазначивши мотиви ухвалення такого рішення. На думку Вищої ради правосуддя, зазначені дії свідчать про недбалість судді та неналежне виконання процесуальних повноважень. Це призвело до виникнення у скаржника сумнівів в об’єктивності, неупередженості та незалежності судді.

Кампанія ЧЕСНО. Фільтруй суд! збирає інформацію за власною методологією з відкритих загальнодоступних джерел та не стверджує про вчинення особою правопорушення або її вину. Висновки ЧЕСНО про недоброчесність суддів є оціночними судженнями, що можуть не збігатися із офіційними рішеннями та висновками державних органів.

Аналіз доброчесності суддів І інстанції Чернігівської області став частиною бази профайлів ЧЕСНО. Фільтруй суд!, яка щомісяця поповнюється щонайменше 100 новими профайлами. Під час підготовки профайлів аналітики ЧЕСНО. Фільтруй суд! оцінюють доброчесність суддів за п’ятьма критеріями: непричетність до корупції або кримінальних правопорушень; непричетність до ухвалення сумнівних рішень; відповідність стилю життя задекларованим доходам та прозорість статків; непричетність до порушення прав людини та дотримання норм професійної етики.