Кампанія ЧЕСНО. Фільтруй суд! презентувала профайли суддів Івано-Франківської області

October 21, 2020

32% суддів першої інстанції у Закарпатській області є недоброчесними. Такі результати аналізу кампанії ЧЕСНО. Фільтруй суд!, презентованого 21 жовтня 2020 року. За даними ЧЕСНО, ці судді порушили щонайменше один критерій доброчесності, тобто виносили сумнівні рішення, мають непрозорі статки, причетні до кримінальних правопорушень чи корупції, не дотрималися норм професійної етики або ж порушували права людини.

Всього аналітики кампанії проаналізували 95 суддів першої інстанції Івано-Франківської області, 39 з яких не відповідають критеріям доброчесності, згідно з методологією руху. 

Найбільше суддів Івано-Франківської області порушили критерій прозорості статків36 осіб. Найпоширенішими серед фактів недоброчесності, виявлених під час аналізу, стали значні розбіжності у майнових деклараціях суддів або ж відсутність у деклараціях деяких служителів Феміди інформації щодо нерухомості, у якій можна проживати. 

Так, наприклад, суддя Коломийського міськрайонного суду Івано-Франківської області Олександр Калинюк у своїй декларації за 2014 рік не зазначив відомості про наявність у судді чи його родини права власності чи права користування на нерухоме майно, у якому можна постійно проживати. Водночас, законодавство зобов’язує декларувати об’єкти нерухомості, що належать судді та членам його сім’ї на праві приватної власності або знаходяться у них в оренді чи на іншому праві користування. Таким чином, суддя мав би задекларувати житло, у якому проживає (користується) на будь-яких підставах.

Ще четверо суддів причетні до порушення прав людини згідно методології ЧЕСНО. Фільтруй суд!. Зокрема мова йде про суддю Івано-Франківського міського суду Івано-Франківської області Станіслава Бородовського. Як зазначається у висновку Громадської ради доброчесності, суддя Бородовський, розглядаючи цивільну справу, відмовив позивачу у задоволенні прохання особи викликати швидку допомогу після повідомлення, що у неї різко погіршився стан здоров’я. Лише після того, як людина почала втрачати свідомість, суддя оголосив перерву і вдалося викликати швидку допомогу. 

Також активісти звернули увагу, що суддя Бородовський причетний до порушення критерію прозорості статків.  ​Відповідно до висновку Громадської ради доброчесності, який підтверджує інформація з досьє судді, в майнових деклараціях судді за 2009-2010 роки відсутня інформація про доходи за цей період. Натомість у матеріалах досьє вказано, що у зазначений період кандидат працював на посаді доцента кафедри цивільного права юридичного факультету Прикарпатського національного університету ім. Стефаника, а також представляв інтереси підприємств та фізичних осіб за довіреністю у судах.  Як зазначено у висновку ГРД, вказане дозволяє стверджувати, що в період з 2009 по 2010 Бородовський С.О. отримував дохід, проте він не був відображений у деклараціях. 

Кампанія ЧЕСНО. Фільтруй суд! збирає інформацію за власною методологією з відкритих загальнодоступних джерел та не стверджує про вчинення особою правопорушення або її вину. Висновки ЧЕСНО про недоброчесність суддів є оціночними судженнями, що можуть не збігатися із офіційними рішеннями та висновками державних органів.

Аналіз доброчесності суддів І інстанції Івано-Франківської області став частиною бази профайлів ЧЕСНО. Фільтруй суд!, яка щомісяця поповнюється щонайменше 100 новими профайлами. Під час підготовки профайлів аналітики ЧЕСНО. Фільтруй суд! оцінюють доброчесність суддів за п’ятьма критеріями: непричетність до корупції або кримінальних правопорушень; непричетність до ухвалення сумнівних рішень; відповідність стилю життя задекларованим доходам та прозорість статків; непричетність до порушення прав людини та дотримання норм професійної етики.