Друге експертне обговорення проєкту Концепції Державної програми розвитку волонтерської діяльності в Україні на 2025-2030 роки

August 6, 2024

31 липня 2024 року Центр демократії та верховенства права організував друге експертне обговорення проєкту Концепції Державної програми розвитку волонтерської діяльності в Україні на 2025-2030 роки (далі – Концепція). Захід зібрав експертів та представників громадського сектору у онлайн та офлайн форматах для обговорення положень Концепції Державної програми, що були доопрацьовані за результатами зустрічі із волонтерською спільнотою у лютому 2024 року. 

У заході взяли участь представники громадського сектору – УНЦПД (Український незалежний центр політичних досліджень), Товариства Червоного Хреста України, IREX, Центру прав людини ZMINA, БО “Таблеточки”, БО “Save Peace in UA”, Програми USAID “Мріємо та діємо”. Також долучилися помічники народних депутатів Зуба В.О., Мазурашу Г.Г. – членів МФО “Підтримка волонтерського руху”, а також помічник народного депутата Грищука Р.П. Були долучені також представники державних органів влади, зокрема Національної соціальної сервісної служби України.

Обговорення розпочалося з презентації проєкту Концепції представником Міністерства соціальної політики Юрієм Юзичем та юристкою ЦЕДЕМ Наталею Повтарь, які доповіли про основні концептуальні зміни Державної програми після попереднього обговорення. Зокрема, увага приділялася акцентам Програми: розвитку волонтерства як інструменту посилення обороноздатності країни та згуртованості, заходам стимулювання розвитку волонтерства на місцевому рівні тощо.

Нагадаємо, що попередній текст концепції було розроблено НССУ з урахуванням положень Розділу 5 Карти правових реформ для ОГС. Під час обговорення учасники активно висловлювали свої думки, надали коментарі та пропозиції до тексту Концепції. Завдяки пропозиціям учасників вдалося визначити ключові напрями вдосконалення Концепції Державної програми. 

Міністерство соціальної політики України продовжить роботу з допрацювання підготовленого документу та планує направити його на погодження з відповідними органами державної влади. Нагадаємо, що затвердження Концепції та розробка Державної програми є одним з заходів, передбачених Планом заходів на виконання до 2024 року щодо реалізації Національної стратегії сприяння розвитку громадянського суспільства України.

Цей захід було проведено ЦЕДЕМ у межах проєкту “Ініціатива секторальної підтримки громадянського суспільства України”, що реалізується ІСАР Єднання у консорціумі з Українським незалежним центром політичних досліджень (УНЦПД) та Центром демократії та верховенства права (ЦЕДЕМ) завдяки щирій підтримці американського народу, наданій через Агентство США з міжнародного розвитку USAID Ukraine – USAID Україна.