Експерти Центру демократії покращують медіаграмотність через проєкти Smart Angel

January 12, 2024

Експерт ЦЕДЕМ Ігор Розкладай в рамках проєктів Smart Angel долучився до створення контенту медійних продуктів та просвітницьких кампаній для підвищення медійної грамотності українців через розкриття поширених методів дії російської пропаганди та пояснення, як розрізняти фейкові матеріали від правди.

Smart Angel неприбуткова організація, яка на національному рівні впроваджує медійні кампанії на соціально важливі теми разом із міжнародними організаціями, державними органами, громадськими організаціями і провідними медіа країни.

У колаборації з Smart Angel, медіа та громадськими організаціями створені проєкти:

  • Освітній серіал про медіаграмотність “Як захиститись від фейків і дезінформації”. Це 10 інформаційних відео, які пояснюють методи перевірки джерел інформації, інструменти фактчекінгу, правила безпечного спілкування в соціальних мережах, а також наводять приклади дезінформаційних кампаній, зокрема з фокусом на соціальних мережах.
  • Короткі роз’яснювальні відео на “Дія” та “Київстар ТБ” про методи перевірки джерел, інструменти фактчекінгу, правила гігієни спілкування в соціальних мережах, приклади дезінформаційних кампаній.
  • Серія відео-сюжетів для розвінчання найпопулярніших ТОП-5 фейків російської пропаганди, виявлених авторитетною командою фактчекінгу.

Переглянути відео можна за лінком.

Цього року запланована реалізація нових спільних проєктів, про які ми розповімо після випуску медійних матеріалів.

Співпраця відбувається в рамках «Всеохопної інформаційно-просвітницької кампанії з протидії дезінформації» за фінансової підтримки Європейського Союзу. Зміст матеріалів є виключною відповідальністю редакцій і не обов’язково відображає позицію ЄС.