Приховані інтереси стають публічними: переможці конкурсу субгрантів підбили підсумки проекту

September 27, 2018

База даних на 489 посадовців та 1582 пов’язані компанії, 16 заходів та тренінгів і 140 виявлених випадків конфлікту інтересів – такі підсумки проекту  «Ефективний моніторинг і протидія конфліктам інтересів в 5 регіонах України», який проводила ГО «Антикорупційний штаб». Впроваджувався він у Дніпропетровській, Івано–Франківській, Кіровоградській, Львівській, Одеській та Харківській областях та тривав 7 місяців.

Проект був реалізований ЄС і Центром демократії та верховенства права (проект «Посилення коаліції РПР») та виконувався в рамках програми субгрантів.

Основною ціллю проекту стало вдосконалення та поширення на регіональному рівні інтерактивної бази даних  “Приховані інтереси”. Цей інструмент являє собою базу даних компаній, пов’язаних з депутатами та посадовцями (як напряму, так і через родичів). «Приховані інтереси» мають функцію автоматичного аналізу документів, тож здатні виявити збіги між фігурантами бази та будь-якими документами (наприклад, порядком денним засідання чи тендерною документацією). Відтак, база допомагає громадянам виявляти випадки конфлікту інтересів та протидіяти їм.

Відповідно, першим кроком стало наповнення онлайн-бази. «Антикорупційний штаб» вивчив та вніс до неї дані 1582 компаній, пов’язаних з 489 фігурантами – депутатами місцевих рад та чиновниками.

Функціонал «Прихованих інтересів» презентували місцевим активістам та журналістам, які працюють у 13 регіональних виданнях. Всього відбулося 16 публічних заходів у регіонах: 5 брифінгів та 11 експрес-тренінгів для редакції. Ця тема викликала інтерес у місцевих ЗМІ: вони опублікували про проект 70 публікацій.

Аби залучити регіональних активістів до контролю місцевої влади, організатори проекту провели антикорупційний конкурс. В його рамках пройшло 4 розслідування, під час яких використовувався функціонал «Прихованих інтересів». Також «Антикорупційний штаб» провів моніторинг рішень 5 місцевих рад, і виявив 140 випадків конфлікту інтересів. За його підсумками організація проводить аналіз та готує оскарження.

Окрім того, Антикорупційний штаб взяв курс на активізацію регіональних організацій. За цей час команда Штабу побудувала партнерства з з ГО «Центр громадського моніторингу та досліджень» (Львів,  Івано-Франківськ), ГО «Платформа Громадський Контроль»(Дніпро), ГО «Антикорупційний офіс» (Одеса), в ГО «Харківський антикорупційний центр» (Харків), ГО «Асоціація політичних наук» (Кропивницький).