«Принципи Торонто»: директор ЦЕДЕМ представив міжнародним партнерам програму реформ

July 3, 2019

Українські реформи – наразі це одна з провідних тем для Канади та інших міжнародних партнерів України. 2-4 липня у Торонто відбувається Ukraine Reform Conference – спільна українсько-канадська конференція. Її головною метою стала підтримка позитивних змін в Україні та дискусія щодо подальшого розвитку нашої країни. 

У цьогорічній реформаторській конференції беруть участь понад 800 делегатів із 31 країни. Серед них – члени парламентів, представники міжнародних організацій, бізнесу, громадянського суспільства та аналітичних центрів. Також під час заходу відбулася офіційна зустріч президента України Володимира Зеленського з прем’єр-міністром Канади Джастіном Трюдо. Від імені Канади підтримку Україні висловила Христя Фріланд, міністр закордонних справ країни.

«Ця конференція дає нам унікальну можливість ще раз підтримати українські реформи та шлях України до європейської інтеграції. Люди [в Україні] довели повну відданість суверенітету, демократії та реформам. Ваша повістка дуже амбіційна, і вам слід ще чимало зробити в основних секторах. Однак з часу революції було втілено більше реформ, ніж за попередні 27 років», – зазначила Христя Фріланд, наголосивши, що бачить в Україні позитивну динаміку.

А рушієм реформ в нашій країні є не лише Верховна Рада та Уряд, а й активне громадянське суспільство. Адже громадські організації пропонують власні реформаторські проекти та підтримують рух країни вперед.  

Так, у перший день конференції Тарас Шевченко, директор Центру демократії та верховенства права та співголова Ради Реанімаційного Пакету Реформ, презентував «Принципи Торонто». Це – спільна декларація більш ніж 90 громадських організацій щодо пріоритетних реформ в Україні на наступні 5 років. План змін охоплює найважливіші сфери суспільного життя: від протидії корупції до захисту довкілля.

«Ця конференція відбувається у ключовий момент розвитку країни. Тож наш меседж такий: незалежно від того, хто переможе на виборах і сформує уряд, ми хочемо, аби голос громадянського суспільства було добре чути, йдеться про ставлення до реформ і того, якими вони мають бути. Упродовж 5 років після Революції Гідності ми працювали над реформами і прагнемо, аби вони були незворотними. Так, чимало речей слід зробити заради майбутнього – але перш за все потрібно захистити наші здобутки» – наголосив Тарас Шевченко.

Автори плану дій від громадського сектору адресують його новообраному Президенту України, Верховній Раді (як чинній, так і наступному скликанню) та Кабінету Міністрів. Принципи Торонто мають три пріоритетні напрями.

Україна наразі протистоїть зовнішній агресії та відбудовує державні інституції, тож одним із ключових напрямів є безпека та верховенство права. Так, країні потрібна безпекова реформа: оборонну галузь слід поставити під демократичний цивільний контроль і водночас розвивати військові потужності України. Також зміни необхідні у сфері юстиції. Тут, зокрема, йдеться про судову реформу: зміцнення незалежності та доброчесності суддів. А для цього потрібне оновлення судової влади – за участі громадськості та міжнародних експертів. Важливою лишається і антикорупційна реформа. Автори візії закликають «перезавантажити» Спеціальну антикорупційну прокуратуру та НАЗК, при цьому захистити Національне антикорупційне бюро від тиску, а новоствореному Антикорупційному суду надати ресурси для його запуску.

Водночас, фундаментом справді вільної країни є демократія та участь громадян в управлінні державою – це ще один пріоритет Принципів Торонто. Завдяки повному запровадженню децентралізації, електронній демократії та діалогу влади з активістами, суспільство буде долучене до ухвалення рішень. А виборча реформа (зокрема, відкриті списки) розширить доступ громадян до політики і посилить зв’язок партій із виборцями.

Окремо автори відзначають потребу продовження медійної реформи: захистити Суспільне мовлення та некомерційні медіа від політичного тиску. Крім того, пропонують вдосконалювати медійне законодавство відповідно до нових викликів – та навчати громадян медійній грамотності і критичному мисленню загалом.

Українські реформи мають стати і рушієм економічного піднесення, розвитку людського капіталу. Так, експерти пропонують реформувати податкову та митну служби, створити сприятливі умови для розвитку бізнесу та вільної конкуренції. Важливим кроком має бути запуск ринку землі та приватизація великих державних підприємств. У енергетичному секторі громадські організації пропонують впроваджувати ринкову конкуренцію та покращувати енергоефективність, аби заощаджувати ресурси. Економічне зростання допоможе успішно завершити медичну реформу, зробити українські освіту та науку успішними та конкурентними на міжнародному рівні, а також розвивати культуру і національну пам’ять.

Також автори стратегії поставили за мету запобігати заподіянню шкоди довкіллю. Йдеться як про екологічний контроль та неминучу відповідальність за порушення норм, так і про сталий розвиток: раціональне використання природних ресурсів та охорону довкілля.

Повний текст Принципів Торонто читайте за посиланням

За словами Тараса Шевченка, Принципи Торонто є основою для об’єднання активної громадськості заради спільної мети. «Громадський сектор в Україні – це фактор, який гарантує, що процес реформ буде незворотнім, що ми досягнемо нових рубежів. І Принципи Торонто для нас є живим документом, за яким ми вимірюємо зміни. На наступних конференціях ми зможемо обговорити та оцінити результати, які віддзеркалюватимуть поступ країни», – наголосив директор ЦЕДЕМ.

Зазначимо, що до створення Принципів Торонто долучилися сотні експертів із різних сфер, а координував їх укладення Реанімаційний Пакет Реформ. Автори спільної платформи залучали до розробки представників бізнесу а також проводили обговорення у регіонах, аби візія відображала спільні погляди різних верств суспільства.

Фото – Facebook-сторінка Ukraine Reform Conference