Рада зменшила строк для оприлюднення нормативно-правових актів

September 17, 2020

15 вересня 2020 року Верховна Рада ухвалила у другому читанні Проект Закону “Про внесення змін до статті 15 Закону України “Про доступ до публічної інформації” щодо зменшення строку оприлюднення проектів нормативно-правових актів, рішень органів місцевого самоврядування” (Проект №2228, н.д. Дмитро Микиша). Відтепер відповідні документи мають бути оприлюднені не пізніше, ніж за 10 календарних днів до дати їх розгляду з метою прийняття. 

Необхідність впровадження змін автор пояснив тим, що попередній строк у 20 робочих днів невиправдано уповільнював ухвалення рішень індивідуального характеру органами місцевого самоврядування. Насправді ж депутати місцевих рад потребують значно менше часу для такої роботи. Крім того, ініціатор законопроекту вказує, що запроваджений строк узгоджується із 10-денним строком повідомлення депутатів місцевих рад про скликання сесії (ч.10 ст.46 Закону України «Про місцеве самоврядування в Україні»). 

Нагадаємо, що 3 червня 2015 року аналогічний законопроект уже був зареєстрований у парламенті (Проект №2003а, н.д. Олександр Жолобецький, Сергій Рибалко та інші), проте його історія не увінчалася успіхом. Фактично, він пропонував ті самі зміни. що й прийнятий Закон. У 2015 році його ініціатори звертали увагу на ч.5 ст.46 Закону України «Про місцеве самоврядування в Україні», якою закріплено, що сесія ради з питань відведення земельних ділянок та надання документів дозвільного характеру у сфері господарської діяльності скликається не рідше ніж раз на місяць. Як наслідок, 20-денний строк для оприлюднення проектів нормативно-правових актів і рішень органів місцевого самоврядування суттєво ускладнює процедуру підготовки питань до розгляду та відтерміновує як прийняття, так і набрання ними чинності. 

Крім того, строк у 20 робочих днів перевищує строки, встановлені іншими законами або не узгоджується із ними. Це створює правову невизначеність, яка неправдано ускладнює діяльність органів місцевого самоврядування. Наприклад, відповідно до ч.2 ст.118 Земельного кодексу рішення органів виконавчої влади та органів місцевого самоврядування щодо приватизації земельних ділянок приймається у місячний строк на підставі технічних матеріалів та документів щодо розміру земельної ділянки. З урахуванням часу, необхідного для опрацювання документів, що надходять від заявника, неможливо дотриматися двох строків одночасно.

Ухвалений Закон викликав занепокоєння у представників медійної сфери та правозахисних організацій, оскільки ці зміни можуть обмежити участь громади в обговоренні рішень органів місцевого самоврядування та погіршити доступ до публічної інформації. До того ж, визначення строку в календарних днях може призвести до ситуації, коли, у зв’язку із святами фактична кількість робочих днів буде недостатньою для швидкого реагування громадськості на оприлюднені проекти.

Картка законопроекту: 

http://w1.c1.rada.gov.ua/pls/zweb2/webproc4_2?id=&pf3516=2228&skl=10