Директор ЦЕДЕМ обраний до Громадської ради з питань свободи слова при Президентові

September 17, 2019

16 вересня було сформовано новий орган: Громадську раду з питань свободи слова та захисту журналістів при Президентові, яка складатиметься з 15 учасників від медіа, журналістських організацій та громадського сектору. Одним із делегатів від медійних організацій до Ради обраний Тарас Шевченко, директор Центру демократії та верховенства права.

Перше скликання Ради буде «тимчасовим», – про це домовилися самі ж учасники установчих зборів. Члени органу працюватимуть півроку, а за цей час мають розробити проект положення про Раду та принципи членства у ній. Голову Громадської ради поки вирішили не обирати, а секретарем органу став Вадим Міський.

Надалі ж Громадська рада з питань свободи слова планує працювати як консультативний і дорадчий орган у медійній сфері. 

Так, Рада формуватиме рекомендації для державних органів. Наразі озвучений ряд напрямів: йдеться про безпеку та соціальний захист журналістів, регулювання медіа (як правове, так і саморегуляція та розвиток професійних стандартів), протидія пропаганді та фейкам, доступ до інформації. Ще однією темою стануть рекомендації з розвитку регіональних медіа.

Раніше у Офісі Президента також зазначали, що одним із пріоритетів нової Ради має бути захист права журналістів на професію.

Громадська рада з питань свободи слова формувалася за квотним принципом. До неї увійшли по шестеро представників від ЗМІ та медійних громадських організацій. Їх обирали учасники установчих зборів рейтинговим голосуванням. Усього на збори зареєструвалися представники 33 медіа та 11 медійних ГО. Також по одному представнику до Громадської ради делегують Офіс Президента, Національна спілка журналістів України та Незалежна медіа-профспілка України.

Зокрема, від медійних організацій до Ради обрані: Тарас Шевченко (Центр демократії та верховенства права), Світлана Остапа («Детектор медіа»), Тетяна Лєбєдєва (член наглядової ради НСТУ), Діана Дуцик («Український інститут медіа та комунікацій»), Олександр Бурмагін («Платформа прав людини») та Тетяна Попова (прес-секретар Американської торгової палати)

«Сенс консультативно-дорадчих рад при Президентові – радити Президенту. Для Центру демократії це можливість впливати на порядок денний реформ у інформаційній сфері та подавати свої пропозиції», – прокоментував Тарас Шевченко.

Делегатами від спільноти ЗМІ до Ради стали Наталія Гуменюк («Громадське»), Вадим Міський (член наглядової ради НСТУ), Наталія Влащенко («ZIK»), Павло Єлізаров («3s.tv»), Михайло Ткач («Радіо Свобода»), Данило Яневський («Skrypin.ua»). Зазначимо, що Михайло Ткач і Данило Яневський не були присутні на зборах.

Також до Ради увійшли Максим Кречетов від Офісу Президента України, НСЖУ представлятиме Сергій Томіленко, а Незалежну медіа-профспілку – Сергій Штурхецький.

Формально ж Рада буде сформована пізніше, коли Президент видасть відповідний указ.

Фото: Facebook-сторінка Офіс Президента України