Збільшення кримінальних санкцій за злочини проти журналістів

November 5, 2020

4 листопада 2020 року у Верховній Раді ухвалили в першому читанні законопроект №3633 “Про внесення змін до Кримінального кодексу України щодо посилення відповідальності за вчинення кримінальних правопорушень проти журналістів” (н.д. Андрій Кожем’якін).

Законопроект спрямований на посилення захисту журналістів, їхніх близьких родичів та членів сімей від погроз або насильства у зв’язку із професійною, законною діяльністю журналістів, а також перешкоджання їй.

Зокрема, запропоновано внести зміни до статей 171 (перешкоджання законній професійній діяльності журналістів) та 345-1 (погроза або насильство щодо журналіста) Кримінального кодексу:

  • Незаконне вилучення зібраних, опрацьованих, підготовлених журналістом матеріалів і технічних засобів, якими він користується у зв’язку із своєю професійною діяльністю, незаконна відмова у доступі журналіста до інформації, незаконна заборона  висвітлення окремих тем, показу окремих осіб, критику суб’єкта владних повноважень, а також будь-яке інше умисне перешкоджання здійсненню журналістом законної професійної діяльності каратиметься штрафом від 8,5 до 17 тисяч грн.;
  • Вплив у будь-якій формі на журналіста з метою перешкоджання виконанню ним професійних обов’язків або переслідування журналіста у зв’язку з його законною професійною діяльністю каратиметься штрафом від 17 до 34 тисяч грн. За такі  дії, вчинені службовою особою з використанням свого службового становища або за попередньою змовою групою осіб накладатимуть штраф розміром від 34 до 51 тисячі грн.
  • Частину 4 статті 345-1 пропонують викласти в такій редакції: Погроза вбивством, насильством, знищенням чи пошкодженням майна журналісту, його близьким родичам чи членам сім’ї, умисне заподіяння таким особам побоїв, легких, середньої тяжкості або тяжких тілесних ушкоджень у зв’язку із здійсненням цим журналістом законної професійної діяльності, вчинене повторно або за попередньою змовою групою осіб або організованою групою карається позбавленням волі на строк від 7 до 14 років”. Нагадаємо, раніше кваліфікуючі ознаки вчинення злочину повторно та за попередньою змовою групою осіб цією статтею не передбачалися.

Варто зауважити, що наразі деякі санкції спеціальних статей Кримінального кодексу за злочини проти журналістів є меншими, ніж за злочини проти особи, яка не здійснює діяльності, що пов’язана з суспільним інтересом. Тому ухвалення відповідних змін, на думку представників громадянського суспільства, сприятиме максимальному захисту прав журналістів.

Картка законопроекту: https://w1.c1.rada.gov.ua/pls/zweb2/webproc4_1?pf3511=69106