Реформа Нацради з питань телерадіомовлення: ВРУ ухвалила законопроєкт у першому читанні

December 15, 2020

15 грудня 2020 року Верховна Рада Україна у першому читанні ухвалила за основу проєкт Закону України “Про внесення змін до деяких законів України щодо забезпечення незалежності Національної ради України з питань телебачення і радіомовлення” № 4107 (н.д. Микита Потураєв, Євгенія Кравчук).

Законопроєкт передбачає створення нових механізмів, які забезпечуватимуть незалежність державного регулятора у сфері телерадіомовлення, а також збільшує посадових окладів для членів Нацради.

Зокрема, передбачено такі зміни:

1. Для проведення відбору кандидатів на посади членів Нацради створюється конкурсна комісія, відповідальна за попереднє обговорення кандидатур та подання Президенту України висновків / рекомендацій з урахуванням гендерного складу Нацради на момент голосування; 

2. Запроваджується чіткий та прозорий перелік вимог і обмежень до кандидатур на посаду члена Нацради. Зокрема, вказано, що кандидати повинні бути авторитетними у сфері телерадіомовлення та мати досвід управлінської діяльності;

3. Розширені можливості для набору персоналу до Апарату Нацради: відтепер увійти до його складу зможуть не лише державні службовці, а й робітники. 

4. Встановлений перелік вимог до громадських об’єднань та творчих спілок, які є  суб’єктами висування кандидатур у члени Нацради;

5. Удосконалюється оплата праці членів Нацради та працівників Апарату. Відповідно, встановлюються такі посадові оклади згідно розміру прожиткового мінімуму на 1 січня 2020 року:

  • Голова Нацради 40 прожиткових мінімумів (81 080 гривень);
  • Перший заступник голови Нацради 37 (75 тисяч гривень);
  • Заступник голови Нацради 35 (70 945 гривень);
  • Відповідальний секретар Нацради 35 (70 945 гривень);
  • Член Нацради – 33 (66 891 гривень).

6. На час дії карантинних обмежень народні депутати пропонують дозволити Нацраді проводити позапланові безвиїзні перевірки ТРК в експрес-форматі. Така перевірка буде відбуватися шляхом листування Нацради із ТРК, яка на її вимогу має надати документи, а також записи телерадіопрограм та їх частин на перевірку. Загальний строк перевірки не може перевищувати 30 робочих днів.

Отже, законопроєкт має на меті підвищити рівень прозорості відбору кандидатів у члени Нацради, а також сприятиме ефективній роботі медіарегулятора.

Картка законопроєкту: 

http://w1.c1.rada.gov.ua/pls/zweb2/webproc4_1?pf3511=69965